Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Fotojatka přiblížila netradičně špičky české i světové fotografie

Kultura

  12:34
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Tvorbu současné špičky české a světové fotografie přiblížil divákům Festival tvůrčí fotografie - Fotojatka. Učinil tak tradičně nezvyklou formou - promítáním na plátno s hudebním podkladem v kinosálech, ale i v exteriérech. Začal v březnu v Brně, pokračoval v Praze a dnes skončil v Českých Budějovicích, kde před čtyřmi roky vznikl.

Festival fotografií Fotojatka v Českých Budějovicích foto: fotojatka.cz

Fotopromítání se jako obvykle osobně zúčastnila řada z prezentovaných autorů, s nimiž diváci po projekcích mohli diskutovat.

Za jediný večer návštěvníci měli možnost zhlédnout několik stovek skvělých fotografií více než desítky autorů. Podobný zážitek nenabízí žádná jiná přehlídka. Zahraniční autoři byli letos v mírné převaze. Byl mezi nimi třeba Antonín Kratochvíl z USA, který je světovou legendou novinářské fotografie.

Na svých snímcích zachytil válečné konflikty i sociální témata, fotí také pro reklamní kampaně. Jeho práce byly oceněny řadou cen včetně World Press Photo. Na festivalu představil sérii Road Work - krátký film z války v Iráku s doprovodem čtené povídky Jacka Lewise, přímého účastníka bojů.

České a slovenské barvy tentokrát na festivalu zastoupil Evžen Sobek, Tomki Němec a Michal Novotný. Z jeho tvorby diváci na plátně mimo jiné viděli soubor fotografií ze života slepých lidí ve válkou zdevastované africké Libérii oceněný na soutěži World Press Photo.

Festival fotografií Fotojatka v Českých Budějovicích

Z tvorby slovenského autora Pavla M. Stejskala pořadatelé nabídli působivý konceptuální cyklus Stars, v němž mimo jiné "přišil" židovské žluté hvězdy na oděvy filmových hvězd.

Poprvé se festival ve spolupráci s muzeem Šechtl & Voseček v Táboře vydal do fotografické historie a uvedl proslulé, sto let staré barevné fotografie Sergeje Prokudina-Gorského, který v letech 1905-1915 nafotil všechny kouty carského Ruska ranou technikou barevné fotografie.

Ozvěny festivalu na Fresh Film Festu i LFŠ

Kromě pátečního promítání v kulturním centru Bazilika nabídla Fotojatka ve čtvrtek promítání v ulicích města. Sobota patřila workshopům, které na téma pohyb vedl několikanásobný držitel cen World Press Photo Švýcar Jean Revillard, a na téma živé obrazy známý fotograf slovenské nové vlny Miro Švolík.

Sobotní večer zakončila přednáška Jiřího Siostrzonka a koncert skupiny Smutný Karel v Solnici. Pro děti do 12 let byly dnes připraveny netradiční fotografické dílny, nejmladšímu účastníkovi byly tři roky.

Ozvěny festivalu budou mít možnost zhlédnout i diváci v dalších městech České republiky. To nejlepší z Fotojatek uvidí účastníci Letní filmové školy v Uherském Hradišti a Fresh Film Festu v Karlových Varech.

Autoři: ,