Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

František Skála vystavuje hlavy z mořské řasy

Kultura

  15:30
PRAHA - Výtvarník František Skála vyvinul vlastní know-how pro práci s mořskou řasou kelp.

Jedna z hlav od výtvarníka Františka Skály foto: ČTK

V pražské Galerii Smečky byla zahájena výstava děl vizuálního umělce Františka Skály s názvem Headlands/Země hlav. Návštěvníci si zde mohou až do 14. července prohlédnout hlavy vyřezané z hnědé mořské řasy kelp. Při příležitosti výstavy vychází také Skálova kniha s názvem Headlands/Země hlav.

Sochař i tanečník

František Skála

František Skála má mimořádne široký záběr tvorby. Působí jako sochař, malíř, ilustrátor, literát, hudebník i tanečník. Tento zakládající člen výtvarné skupiny Tvrodohlaví a herec Divadla Sklep za svou tvorbu získal také řadu cen.

Výstava zachycuje atmosféru uměleckého rezidenčního centra The Headlands Center for the Arts, které se nachází v Kalifornii na západním pobřeží USA. Toto území původně obýval kmen indiánů Miwoků a poté ho více než sto let využívala armáda. Návštěvníci si na výstavě také mohou prohlédnout fotokopie Skálových deníků, které zaznamenávají jeho první setkání s touto oblastí.

Hlavy v nasvícených bedničkách

"Poprvé jsem tam byl v roce 1992 na tříměsíčním pobytu jako rezident Ceny Jindřicha Chalupeckého. Je to přírodní rezervace a to místo považuji za umělecký ráj," řekl Skála.

"Hlavy jsem vytvořil ze seschnutých řas, je nutné na ně tlačit zvenku i zevnitř. Mám na to svoje know how," uvedl Skála s tím, že pro výrobu tváří hlav použil nářadí z eukalyptového dřeva a proces vzniku jedné hlavy trvá i tři týdny. V galerii je vystaveno celkem 24 hlav v nasvícených bedničkách.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!