Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fresh Film Fest ve Varech končí a míří do Prahy. Kvůli penězům

Kultura

  13:35
KARLOVY VARY/PRAHA - Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest končí po šesti letech v Karlových Varech. Jedním z důvodů, proč se jeho letošní ročník uskuteční v Praze, je snížení dotace města. Ta byla kolem 950 tisíc korun, pro letošek ji ovšem magistrát snížil o polovinu.

Atmosféra na Fresh Film Festu. foto: www.freshfilmfest.net

"Karlovy Vary patří i k nejdražším městům v zemi a nabídka ubytování a služeb neodpovídá povaze festivalu zaměřeného zejména na mladé filmové fanoušky," oznámila dnes mluvčí Fresh Film Festu Martina Reková.

Pro udržení úrovně festivalu, podpory talentovaným filmových tvůrců a tak k jejich prosazování na mezinárodním poli je nutné profesionální zázemí, uvedla Reková. Na to jsou ale zapotřebí dostatečné finanční prostředky.

Karlovy Vary letos poskytly Fresh Film Festu (FFF) nižší dotaci než v minulosti, a tak pořadatelé nechtějí riskovat snížení kvality festivalu. Využili tedy podpory městské části Praha 3. Zároveň se obrátili na město Praha se žádostí o partnerství, uvedla Reková.

Téměř desetimilionový rozpočet festivalu byl v minulých letech poskládán především z podpory Státního fondu kinematografie, ministerstev kultury a školství a právě z podpory města, v němž se festival od svého vzniku konal.

Parukářka, Aero a Palác Akropolis
Letos se 7. ročník FFF uskuteční od 25. do 29. srpna převážně na území Prahy 3, ale některá festivalová místa budou také v jiných městských částech. "Chystáme například letní kino na Parukářce, projekce budou i v kině Aero a v Paláci Akropolis," řekl ředitel festivalu Martin Pošta.

Možnost, že by FFF z Karlových Varů odešel, avizovali jeho pořadatelé v minulosti už několikrát. Vždy to bylo v souvislosti s dohady o finanční podpoře ze strany města. Pošta uvedl, nové dějiště festivalu nabízí kvalitní kina a má také velkou diváckou základnu. "Netajíme se ovšem tím, že přesun do hlavního města je pouze přechodným řešením v náročnějším finančním období. Uvažujeme o budoucím a definitivním přesunu do některého z menších českých měst," konstatoval Pošta.

FFF se v posledních třech letech kromě studentských filmů orientoval i na mezinárodní debuty. Respekt FFF podle Pošty každoročně potvrzuje přibývající počet přihlášených soutěžních filmů. Loni jich bylo 1127 a přišly z 57 zemí. Ve svém programu nabízí kromě mezinárodní soutěže hraných a dokumentárních filmů soutěž animovaných a experimentálních snímků, ceny se udělují i v rámci středoevropského regionu a právě za filmové debuty.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...