Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Galerie představuje průkopníka aktů

Kultura

  11:15
PRAHA - Jedním z prvních českých fotografů, kteří veřejně prezentovali ženský akt, byl Alois Zych (1874 až 1943). První samostatnou přehlídku amatérského fotografa připravilo Uměleckoprůmyslové muzeum a uvádí ji ode dneška do 22. dubna v Galerii Josefa Sudka v Praze na Úvoze.

Alois Zych: Akt, asi 1930 foto: scheufler.cz

Podle kurátora výstavy Jana Mlčocha byl Zych jednou z nepřehlédnutelných osobností při prosazování moderní fotografie v českých zemích. Vystudoval Vysoké učení technické v Praze a jeho první fotografické pokusy spadají již do roku 1904.

V roce 1908 se stal jedním ze zakladatelů Klubu fotografů amatérů na Královských Vinohradech. Významnou akcí KFA byla v roce 1911 klubová výstava, kde Zych vystoupil v domácích poměrech s dosud nevídaným tématem, ženským aktem.

Modelem manželka i švagrová

V té době snímky znamenaly velice odvážnou sondu do intimní autorovy sféry - na fotografiích je zachycena Zychova manželka Hedvika a na některých i její sestra. Autorova tvorba ale byla přijata kladně, kritika uváděla, že Zych podává krásu lidského těla decentně a dávala jeho fotografie za příklad.

Po vzniku Československa Zych působil jako vrchní technický rada na ministerstvu veřejných prací a mohl se věnovat svému koníčku s ještě větší intenzitou. Ve 20. letech se stal jedním z prvních stoupenců nemanipulované fotografie podle příkladu Drahomíra Josefa Růžičky, který byl čestným členem KFA.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!