Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Malichovy pastely. V Galerii Sklenář se koná výstava k bibliofilskému vydání knihy Rabíndranátha Thákura

Nápad připravit výstavu především z knih a doplnit ji pouze několika plastikami, byť z dílny významného umělce, není obvyklý. Galerie Zdeněk Sklenář má však pro tento instalační záměr dobrý důvod. foto: Galerie Sklenář

Nápad připravit výstavu především z knih a doplnit ji pouze několika plastikami, byť z dílny významného umělce, není obvyklý. Galerie Zdeněk Sklenář má však pro tento instalační záměr dobrý důvod.
  15:00

Hlavním tématem expozice je tentokrát představení nově vydané knihy Gítáňdžali bengálského autora Rabíndranátha Thákura. Jednotlivé výtisky číslované série v počtu čtyřicet dva kusů se od sebe liší vevázaným, signovaným originálem Karla Malicha. Dvanáct z nich se navíc honosí koženou vazbou.

Výtvarné vystižení citu a myšlenky

Myšlenka vytvořit ilustrace k tomuto světoznámému dílu, oceněnému v roce 1913 Nobelovou cenou za literaturu a přeloženou naším indologem Dušanem Zbavitelem již v roce 1973, Malicha napadlo v době, kdy radikálně změnil způsob zobrazování svých tehdy již proslulých pastelů. Gítáňdžali znamená v překladu Hrst písní.