Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Galerii GASK zřejmě čekají další kontroly

Kultura

  15:51
PRAHA - Středočeští občanští demokraté vyzvali vedení hejtmanství, ať neprodleně pošle kontrolu do Galerie Středočeského kraje (GASK). Její hospodaření loni pod vedením ředitele Jana Třeštíka skončilo ve ztrátě 5,2 milionu korun. Celkový rozpočet činil kolem 30 milionů.

Galerie GASK foto: ČTK

Novinářům to dnes řekla šéfka kontrolního výboru zastupitelstva Dagmar Nohýnková (ODS). Hejtman David Rath (ČSSD) ale uvedl, že kontrola v galerii už začala, provádí ji podle něj nové vedení.

Podle ODS se Třeštík choval neprofesionálně a chtěl během roku snížit ztrátu způsoby, které byly buď neúčinné, nebo je neumožňovala legislativa. Nohýnková uvedla, že v galerii byly za Třeštíkova vedení účty "otevřené jako ruka páně", neexistovaly limity na telefony nebo pohonné hmoty.

Požaduje proto, aby Rath udělal v galerii kontrolu ekonomiky a také inventuru uměleckých děl. Šéfka kontrolního výboru míní, že za stav v galerii je zodpovědný také on, neboť Třeštík údajně obcházel vedení odboru kultury a komunikoval pouze s hejtmanem.

Jedna kapitola je potřeba uzavřít

Rath namítl, že kontrolou bylo již pověřena nová ředitelka Jana Šorfová. "Je to logické, nové vedení přebírá tu situaci po předchozím vedení a chce uzavřít ekonomicky a provozně předchozí kapitolu," uvedl. Až kontrolu dokončí, seznámí kraj s výsledky.

Hejtman zopakoval, že by byl k hospodaření galerie tolerantní, protože instituce se zakládala a Třeštík startoval její provoz. Podotkl, že bývalý ředitel na začátku nemohl vědět, na kolik fungování galerie přijde. "Byly to jen odhady, které se s realitou míjejí o pět milionů. Nevidím na tom nic tak překvapivého, protože dopředu nemohl nikdo vědět, kolik tam potřebujete třeba hlídačů, kolik bude přesně stát zabezpečovací zařízení, úklid, ostraha, vytápění, elektrická energie. To jsou všechno věci, které se zjistí až v průběhu vlastního provozu," dodal Rath.

Revize smluv

Nohýnková tvrdí, že některé nápravné kroky byly v rozporu se zákonem, například zrušení Fondu kulturních a sociálních potřeb. Podivila se i tomu, že velká část výdajů, zhruba deset milionů korun, šla na propagaci.

Upozornila rovněž na to, že ztráta za loňský rok může být v konečném důsledku ještě vyšší, protože galerie má údajně uzavřeny smlouvy na koupi uměleckých děl, jež dosud nebyly proplaceny. "Nemají ani soupis všech smluv, které Třeštík podepsal. Ozývají se teď umělci, kteří mají smlouvy o prodeji svých děl GASKu," tvrdí šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Třeštík již dříve řekl, že veškeré ekonomické záležitosti zcela transparentně a pravidelně konzultoval se zřizovatelem. "Problém byl v tom, že požadavky od kraje byly 'postavte nám tady mercedes', ale prostředky na to byly, jako když máme udělat Škodu Octavii," dodal. Určitý dluh podle něj vznikl i kvůli tomu, že se galerii nepodařilo prosadit do rozpočtu bezpečnostní ochrannou službu. Riziko, že otevře galerii bez profesionální bezpečnostní agentury střežící sbírkové předměty, ale na sebe prý Třeštík odmítl vzít.

Autor: