Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Gebauerovy Hlavičky zvou na retrospektivu

Kultura

  17:22
PRAHA - Vysoká škola uměleckoprůmyslová (VŠUP) upořádala velkou retrospektivu svému pedagogovi, sochaři Kurtu Gebauerovi. Navázala tím na sérii výstav významných osobností, které působily nebo působí na škole jako vedoucí ateliérů, například Jana Solpery a Jitky Válové. VŠUP vystavuje Gebauerovy práce od školních modelů ze 60. let až po realizace ve veřejném prostoru v posledních letech.

Kurt Gebauer se sochou Mozarta, která zdobí brněnský Zelný trh foto: Reprofoto

Symbolickou pozvánku na výstavu představují objekty Hlavičky umístěné od středy před Rudolfinem. "Motiv hlavy se u mě opakuje ve spoustě modifikací už od 70. let," řekl Gebauer. Plastiku na Palachově náměstí tvoří čtyři dvoumetrové hlavy, které mají připomínat betonové stavby typu Jaderné elektrárny Temelín. Hlavičky zůstanou před Rudolfinem pravděpodobně do konce výstavy, to znamená do 28. května.

Instalace Kurta Gebauera na pražském Náměstí Jana Palacha

Hlavičky před budovou VŠUP

Ve výstavním prostoru VŠUP jsou modely a projekty všech jeho zásadních prací. Sám sochař si velmi váží například zakázky pro Brno, pro které vytvořil sochu Mozarta na Zelném trhu. "Je to hravá věc, není to takový ten pomník připomínající ponuré strašidlo," řekl. Na výstavě je možné vidět i model pomníku k poctě padlým policistům a hasičům, které Gebauer vytvořil pro Muzeum policie v Praze na Karlově, nebo modely objektů nazvaných Bojiště, které se nacházejí v Dalejském údolí v Praze. Nechybí ani práce z ciziny, například z Itálie a Číny.

Pomník W. A. Mozarta na Zelném trhu v Brně

Mozart ze Zelného trhu

Při příležitosti výstavy prací Kurta Gebauera vyšel katalog jeho ateliéru za posledních deset let činnosti. Pětisetstránková publikace obsahuje fotografie a texty k dílům studentů, absolventů i pedagogů ateliéru.

Hořice - Paříž - Praha

Kurt Gebauer se narodil v roce 1941 v Hradci nad Moravicí. Po Škole umění a řemesel v Brně absolvoval Sochařsko-kamenickou školu v Hořicích. V letech 1963 až 1969 studoval na pražské Akademii výtvarných umění. V roce 1972 absolvoval krátkou stáž v Paříži. Vedoucím pedagogem ateliéru sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze je Kurt Gebauer od roku 1990.

Retrospektiva Zveřejnění je k vidění od 21. dubna do 28. května v Galerii VŠUP, Náměstí Jana Palacha, Praha 1. Komentovaná prohlídka se uskuteční 10. května od 18:30. Více na www.vsup.cz.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...