Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Glamour a šampaňské. Klenoty světové burlesky zavítají do centra zlaté Prahy

Kultura

  14:30
PRAHA - Na začátku března Prahu rozzáří oslnivé hvězdy burleskního nebe. První ročník Prague Burlesque Festivalu slibuje velkolepou přehlídku varietního, cirkusového a burleskního umění, a chce tím připomenout slavné časy, kdy se Praha řadila mezi umělecké evropské a světové metropole. Událost se koná 10. a 11. března.

Prague Burlesque Festival - vizuál. foto: Prague Burlesque Festival

Pořadatelé hned u prvního ročníku nasadili laťku pořádně vysoko. Až z Austrálie přijede Imogen Kelly. Tu poutá láska k Česku ještě z dob, kdy studovala loutkařství na DAMU. Kromě slavné tanečnice je Imogen i velká propagátorka boje proti rakovině prsu, kterou si sama prošla. Svou uměleckou činností se snaží pomáhat ženám znovunaleznout sebedůvěru po chirurgickém zákroku spojeným s tímto onemocněním. Perle Noir je ebenová senzace až ze Spojených států. Její senzační kariéře pomohla i světoznámá Dita von Teese, která si všimla jejího talentu a angažovala ji ve svých show.

Nejde pouze o nahotu. Burleska je životní styl, říká umělkyně

První Pražský Burlesque Festival je vyvrcholením desetiletého snažení producenta Davida N. Jahna aka Sonnyho Vargase, který u nás neúnavně oživoval zapomenuté umění se svou nyní už etablovanou Prague Burlesque Show. Se svou snoubenkou Miss Cool Cat se rozhodli Prahu učinit centrem vaudeville, který měl v Praze historicky své výsostné místo.

Kromě zmíněných headlinerů se na pódiu divadla Royal na Vinohradské třídě představí více než třicet performerů z celého světa. Čestnými hosty budou Bettie Blackheart s manželem Frankem Doggensteinem z Helsinek, producenti jednoho z nejuznávanějších festivalů burlesky na světě, který pořádají právě v hlavním městě Finska. Další host Neil Kendall, který přiletí z USA, je ambasadorem lasvegaské Burlesque Hall of Fame, která byla založena 2007 pro zachování více než stoleté historie burlesky.

V předvečer akce se bude konat charitativní dražba obrazů pro projekt #prsakoule. Prague Burlesque Festival se koná 10. a 11. března.

Pozvánka na charitativní akci.

Autor: