Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Pán much se vrací jako film. Místo chlapců ale budou o život bojovat dívky

Kultura

  6:00
PRAHA - Slavná kniha nositele Nobelovy ceny Williama Goldinga se dočká dalšího filmového zpracování. Avšak tentokrát bude Pán much jiný, než na jakého jsou čtenáři zvyklí. Všechny chlapecké postavy totiž v plánované adaptaci budou hrát ženy. ‚Přeobsazení‘ vyvolalo ostrou debatu na sociálních sítích.

Filmové zpracování Pána much z roku 1990. foto: youtube.comLidovky.cz

Pán Much

Pán much (anglicky Lord of the Flies) je románová prvotina nositele Nobelovy ceny Williama Goldinga. Vyšla v roce 1954.

Děj se odehrává během světové války. Letadlo, které evakuovalo civilní obyvatelstvo z Anglie, se zřítilo na tropický ostrov. Zachránila se jen skupina chlapců ve věku od 6 do 12 let. Ti se na pustém ostrově pokouší vybudovat demokratickou společnost a katastrofálně selhávají.

Román pojednává o kontroverzních tématech, jako jsou individuální prospěch versus obecné blaho, tyranie, fanatismus a vrozený sklon lidské povahy ke zlu.

Scénář přepíší a zrežírují Scott McGehee a David Siegel. Ti už se dle informací CNN dohodli na úpravě se společností Warner Bros. Příběh bude vycházet z původní Goldingovy verze z roku 1954, která už byla dvakrát zfilmována: v letech 1963 a 1990.

Rozhodnutí obsadit do hlavních rolí dívky místo chlapců je ale novinkou. „Je to nadčasový příběh, který je dnes obzvláště důležitý. Jsou tam mezilidské konflikty a šikana a myšlenka, že děti vlastně opakují chování, které viděli u dospělých předtím, než byly vysazeny na pustém ostrově,“ řekl Siegel.

McGehee dodal, že zápletka knihy je „agresivně napínavá“. Autoři prý využívají příležitosti k tomu, aby celý příběh posunuli a vyprávěli ho způsobem, jakým dosud nebyl ztvárněn a který by pomohl vidět celou situaci z jiného pohledu.

Avšak jejich záměr téměř okamžitě vyvolal reakci na sociálních sítích a ohlasy nebyly vždy úplně pozitivní. „Ženy v Pánovi much? Četli jsme tu samou knihu? Vypadá to, jako by někdo zničil pointu,“ zněl jeden z komentářů na Twitteru. „Ženy v Pánovi much nedávají smysl, protože... v knize zkrátka nejsou ženy,“ přidal se jiný. V dalších komentářích se často opakuje názor, že pokud by na pustém ostrově ztroskotaly ženy, všechny rozpory, které dovedly chlapce až k brutálním činům, by řešily poklidně a s omluvou na rtech.

K samotné otázce nepřítomnosti žen v příběhu se vyjádřil i sám autor, William Golding, který zemřel v roce 1993. Ten v nedatovaném úvodu ke knize uvedl, že se jej ženy často ptají, proč to celé napsal z pohledu chlapců. Jeho odpověď ale byla poměrně jednoduchá: prý zkrátka proto, že on sám je muž. Podle něj to navíc nemělo co dočinění s případnou rovností a nerovností ve společnosti.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...