Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Gordon Gekko a hit Wall Street se po 20 letech vrací na filmová plátna

Kultura

  13:32
S podtitulem Peníze nikdy nespí přijde 30. září do českých kin pokračování amerického filmu Wall Street. Do své oscarové role finančního žraloka Gordona Gekka se po více než dvaceti letech vrátil populární Michael Douglas. Dnes ho na pracovní projekci v Praze zhlédli novináři.

Wall Street 2: Money Never Sleeps foto: Reprofoto

Do dekadentního prostředí finanční tepny světa zavedl režisér Oliver Stone diváky již v roce 1987. Nyní se filmový triumvirát v podobě tohoto filmaře, populárního herce a producenta Edwarda R. Pressmana opět sešel v New Yorku, aby spolu natočili pokračování slavného hitu.


Trailer k filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí

Nyní Gordon Gekko, kterého pojistné podvody a praní špinavých peněz dostaly kdysi za mříže, stojí před branami věznice jako změněný a možná i lepší člověk. Jeho vyhlídky nejsou růžové, skrz prsty se na něj dívají jeho bývalí kolegové i dcera Winnie (Carey Mulliganová). Jistým mostem k ní by se mohl stát její snoubenec Jacob (Shia LaBeouf). Je to mladý finanční dravec připravený chytit šanci za pačesy a už ji nepustit.

Vydělává pohádkové peníze ve společnosti svého mentora (Frank Langella), jenže série falešných obvinění firmy z obrovských dluhů vedou k propadu jejích akcií. Na dno tak padne i Jacob a vypraví se na přednášku svého potenciálního tchána, v níž napravený hříšník předjímá příchod světové finanční krize. Po přednášce ho Jacob vyhledá a uzavře s ním dohodu. Gekko využije dávných kontaktů a pomůže mu zjistit, kdo a proč zničil firmu.

Důvěrně známé prostředí
"Myslím, že tenhle film je zatraceně zábavný. Za 22 let se změnilo opravdu hodně a jen těžko bych si práci tak užil, kdyby nešlo o skutečně originální příběh," poznamenal o projektu v distribučních materiálech trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone. Prostředí nejznámější ulice světa mu bylo důvěrně známé už dávno před natáčením obou filmů díky jeho otci, který na Wall Street působil jako burzovní makléř.

Jeho snímek je příběhem o penězích za každou cenu a o lidech, kteří udělají cokoliv, aby si zajistili vstup do nejluxusnějšího klubu bohatství a moci. Stejně tak je to příběh otce, který se zoufale snaží získat zpět ztracenou dceru. Věnuje tomu stejné úsilí, jako snaze opětovně vstoupit do světa, který ho odvrhl.


Trailer k filmu Wall Street z roku 1987

Gekko ve své řeči v prvním filmu říká, že chamtivost je v americkém
kapitalismu pozitivní silou. "Chamtivost je v pořádku, funguje. Chamtivost pomáhá pročistit, rvát se dopředu. Chamtivost po životě, po penězích, po lásce, po znalostech, vždy znamenala posun lidstva směrem vpřed," říká.

Podle Stonea na konci roku 2008 už nemohli další Gekkové přibývat.
"Nahradily je instituce, které byly kdysi dávno regulovány. V minulosti
banka byla bankou a pojišťovna pojišťovnou. V roce 2008 bylo všechno jinak. Ochranné mechanismy mezi nimi byly deregulacemi z 80. a 90. let zničeny," uvedl. Díky jeho vášni pro autentičnost se filmaři dostali do styku se špičkami finančního sektoru, kteří s nimi ochotně mluvili o situaci, která na Wall Street panuje.

V hlavní roli chamtivost a závist
"Wall Street: Peníze nikdy nespí není film jen o chamtivosti, ale i o
závisti a přebytku. Závist je důležité slovo. Když máte na účtu 50 miliónů, což je hodně peněz, mělo by to vaši chamtivost uspokojit. Ale pokud vám 50 miliónů nestačí, protože váš kamarád vydělává 100, pak to není chtivost, ale závist," vysvětlil Stone.

Autoři: ,