Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Grassův životopis se stal ihned bestsellerem

Kultura

  7:41
BERLÍN/PRAHA - Hitem se stala nová kniha německého spisovatele Güntera Grasse. Téměř celý náklad životopisu, kterému předcházelo skandální přiznání autora k členství v SS, byl prodán za jediný den.

Günter Grass. foto: www.fundacionprincipedeasturias.orgReprofoto

Autobiografická próza s názvem Beim Häuten der Zwiebel (Když se loupe cibule) se vrací do doby druhé světové války, kdy dospívající Günter Grass podlehl svodům nacistické ideologie. Vedle členství v Hitlerjugend sloužil na konci války rovněž v jednotkách SS. Tato skutečnost vyšla ve známost až v minulém týdnu, kdy ji oznámil sám spisovatel. 

Po tomto Grassově prohlášení následovalo mnoho ohlasů světových osobností, které obsahovaly jak autorovo odsouzení, tak i omluvy. Začalo se rovněž spekulovat o tom, zda by spisovateli neměla být odebrána Nobelova cena za literaturu, čestné občanství v jeho rodném Gdaňsku a další ocenění.

Rozbouřené situace se okamžitě rozhodlo využít nakladatelství Steidl z Göttingenu, které vydání Grassovy autobiografické prózy uspíšilo, a tak se dostala na knižní pulty již v tomto týdnu. Původní datum vydání přitom bylo plánováno až na 1. září.

Kniha byla vytištěna ve 150 tisících výtisků. Za den se prodalo 130 tisíc kusů, nakladatelství je proto ihned připraveno vytisknout další. Český překlad knihy by měl být publikován v příštím roce v brněnském nakladatelství Atlantis.

Autoři: