130 let
Collegium 1704, group photo

Collegium 1704, group photo | foto: © Collegium 1704Česká pozice

Habsburkové v Utrechtu: Hudební festival ve znamení české hudby

Kultura
  •   16:00
UTRECHT - Na mezinárodním festivalu staré hudby v holandském Utrechtu, jehož 33. ročník má téma "Habsburkové: Vídeň-Praha", se představuje hned několik významných českých souborů a špičkových interpretů. Barokní soubor Collegium 1704 vyprodal zahajovací koncert.

Festival Oude Muziek, který patří k největším a nejprestižnějším festivalům svého druhu na světě, každoročně nabízí posluchačům hudbu středověku, renesance a baroka, a zve přední světové interprety staré hudby. Tématem letošního ročníku festivalu je hudba habsburské monarchie, zaměřená na její dvě kulturní centra – Prahu a Vídeň. Hlavními festivalovými skladateli jsou Heinrich Isaac, Philippus de Monte, Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Joseph Fux a Jan Dismas Zelenka.

Konání festivalu bylo spojeno i se znovuotevřením utrechtského koncertního pódia Tivoli Vredenburg, které je po sedmileté náročné rekonstrukci zpřístupněno veřejnosti. Zde se konal také zahajovací koncert, na kterém český barokní soubor a sbor Collegium 1704 se svými sólisty Hanou Blažíkovou, Kamilou Mazalovou, Václavem Čížkem a Tomášem Králem přednesl díla Zelenky, Tůmy a Fuxe. Koncert, který byl beznadějně vyprodán, přenášela v přímém přenosu i rozhlasová stanice klasické hudby a televizní kulturní kanál.

Sopranistka a harfenistka Hana Blažíková vystopuila s Collegium 1704 na zahajovacím koncertu

K účasti na festivalu byli kromě Collegia 1704 vybrány také soubory Tiburtina, Collegium Marianum, Cappella Mariana, Schola Gregoriana Pragensis a Petr Wagner s Ensemble Tourbillon.

"Díky letošní festivalové dramaturgii je i v programu zahraničních souborů ve velké míře zastoupena česká hudba a v letošním roce české hudby je utrechtský festival nejrozsáhlejším českým hudebním pódiem v Nizozemsku", řekla Hana Schenková z Českého centra v Rotterdamu, které je partnerenm tohoto prestižního festivalu. "S ředitelem festivalu Xavierem Vandamme spolupracujeme už od roku 2012, kdy za obrovského zájmu vystoupil na festivalu soubor Collegium 1704," dodala Schenková.

Čeští hudebníci představí to nejlepší ze staré hudby

Špičkový barokní soubor a vokální sbor Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse v Utrechtu vystoupí na třech koncertech, jejichž dramaturgie se spojena s českými zeměmi. Kromě zahajovacího koncertu předvede také unikátní provedení skladby Oratorium o svatém Janu Nepomuckém italského skladatele Antonia Caldary a s festivalem se rozloučí koncertem s názvem Salon Praga 1723, který nabídne instrumentální díla Zelenky, Reichenauera, Brescianella a Orschlera.

Collegium Marianum

Dalším souborem je ženský vokální soubor Tiburtina s uměleckou vedoucí Barborou Sojkovou, který přivezl do Utrechtu nový koncertní program Královna smutku, jenž bude mít na festivalu svou premiéru. Za doprovodu románské harfy v podání Hany Blažíkové a fidule Thomase Wimmera zazní skladby o korunovaci a smrti královny Guty Habsburské, manželky Václava II. Pražský soubor Collegium Marianum s uměleckou vedoucí Janou Semerádovou představí v Utrechtu Zelenkovy velikonoční kantáty. Toto výjimečné hudební a taneční uskupení se specializuje na českou a středoevropskou hudbu 17. a 18. století .

Pod vedením Davida Ebena se na festivalu objeví Schola Gregoriana Pragensis, která je považována za jeden z nejlepších světových souborů gregoriánského chorálu a středověké duchovní hudby. Z repertoáru souboru zazní velmi atraktivní program Maiestas dei Petra Wilhelmi de Grudencz, skladatele polského původu, jehož díla se do začátku 17. století běžně zpívala v českých kostelech.

Schola Gregoriana Pragensis

Komorní vokální soubor Cappella Mariana pod uměleckým vedením Vojtěcha Semeráda ze svého repertoáru představí program Praga magna, který posluchače zavede do Prahy za vlády Rudolfa II. a seznámí je s hudbou Rudolfova dvorního kapelníka Philippe de Monteho a jeho současníků Jacoba Regnarta a Liberale Zanchiho. Koncert mezinárodního Ensemble Tourbillon pod vedením Petra Wagnera se bude věnovat hudbě pro violu de gamba českého barokního skladatele Gottfrieda Fingera.

Festival Oude Muziek

Festivalu se každoročně účastní na tisíc hudebníků z celého světa. Na programu letošního ročníku, který se koná od 29. srpna do 7. září, je více než 200 koncertů. Součástí programové nabídky festivalu je i symposium, koncertní série pro mladé talentované cembalisty, soutěž pro začínající soubory v oblasti staré hudby, hudební a taneční workshopy, přednášky, komentované prohlídky a filmová představení. V rámci festivalu se například promítá i slavný film o císařovně Sissi z roku 1955 s Rommy Schneiderovou v hlavní roli. Připraveny jsou i speciální programy pro děti.

K residenčnímu pobytu na festival byli v letošním roce pozváni dirigent Václav Luks s barokním souborem a sborem Collegium 1704 a rakouský dirigent Gunar Letzbor s komorním instrumentální souborem Ars Antiqua Austria.

Collegium 1704, Festival Oude Muziek Utrecht

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás