Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Haneke zaujal v Cannes novým filmem Amour

Kultura

  11:00
CANNES - Rakouský režisér Michael Haneke na filmovém festivalu v Cannes sklízí pochvalu za filmové drama Amour (Láska). Film, který byl zařazen do hlavní soutěže, zachycuje útrapy stárnoucího manželského páru ve věku kolem 80 let, kdy žena se stane závislou na trvalé péči.

Režisér Michael Haneke uvedl svůj nový snímek Amour. foto: Reuters

Haneke si z Cannes odvezl Zlatou palmu před třemi lety za snímek Bílá stuha a mnozí jej pokládají za favorita na získání hlavní ceny z prestižního festivalu i nyní. Sedmdesátiletý režisér obsadil do hlavních rolí legendy jako jsou Isabelle Huppertová, Jean-Louis Trintignant a Emmanuelle Rivaová.

"Jakmile člověk dosáhne určitého věku, musí se vypořádat s útrapami lidí, které miluje: rodičů, svého partnera. To je nevyhnutelné," řekl Haneke. "Je velmi obtížné vidět trpět své milované," dodal Haneke.

ČTĚTE TAKÉ:

Hlavní postavy jeho filmu, Anne a George, jsou spolu už dlouho, mají dceru a stále se ještě mají rádi. Anne však jednoho dne postihne mozková mrtvice, která ochromí polovinu těla. Muž ji nechce dát do domova důchodců a stará se o ni sám. Ale po její druhé mrtvici se situace dramaticky zhorší.

Haneke však podle agentury DPA volí velmi střízlivé a nesentimentální obrazy. Ukazuje se jako přesný pozorovatel všedního života. Trintignant a Rivaová podle DPA ve svých rolích "excelují". Huppertová hraje jejich dceru Evu, která rodiče občas přijde navštívit do jejich bytu. "Ještě jsem nepotkal tak náročného režiséra jako je Michael Haneke," říká 81letý Trintignant.

Za kopci režiséra Mungiua

Během prvních dnů canneského festivalu, který poběží do 27. května, bylo k vidění několik silných filmů. Vysoce kritici hodnotí například rumunské drama Beyond the Hills (Za kopci) režiséra Cristiana Mungiua, který si v roce 2007 z Cannes odvezl Zlatou palmu za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Jeho nový snímek vypráví o dvou ženách, které spolu vyrůstaly v sirotčinci. Jedna z nich žije v pravoslavném klášteře a druhá se ji z něj snaží dostat. Dostane se přitom do ostrého konfliktu s přísnými pravidly církevního společenství.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!