Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Harrisona Forda vyšetřuje úřad pro letectví. Herec na letišti málem způsobil nehodu

Snímek Uprchlík (1993). Režie: Andrew Davis. foto: Warner Bros.

Amerického herce a leteckého nadšence Harrisona Forda vyšetřuje americká Federální správa letectví (Federal Aviation Administration ) kvůli tomu, že měl údajně přeslechnout pokyny z velící věže a nebezpečně zkřížit trasu jinému letadlu.
  5:00

Incident se odehrál minulý týden na letišti Hawthorne v Los Angeles. „Pan Ford vjel na jedinou přistávací plochu letiště poté, co přeslechl instrukce. Hned si ale svou chybu uvědomil a personálu velící věže se omluvil,“ sdělil hercův agent pro CNN.

Robert Iger (druhý zprava) s hvězdami filmu Star Wars (zprava doleva Harrison...
Volání divočiny s Harrisonem Fordem v hlavní roli.

Podle mluvčího Federální správy letectví šlo o nebezpečný omyl, ale bezprostřední srážka s přistávajícím letadlem nehrozila. Oba stoje od sebe dělil necelý kilometr. 

Ford letěl v Aviatu Husky, dvoumístném užitkovém letadle. Pilot dopravního letadla prováděl takzvané přistání touch-and-go, výcvikovou praktiku, při které nejdříve pilot standardně přistane. Pak ale stojící letadlo znovu uvede do pohybu a vzlétne.

Nejde o první problém herce známého z filmových sérií Star Wars nebo Indiana Jones. V roce 2017 herec v americké Santa Anně omylem přistál na pojezdové dráze místo té přistávací. V roce 2015 zase musel herec nouzově přistát s historickým stíhacím letounem na golfovém hřišti. Z místa ho odvezla sanitka. Z vyšetřování vyplynulo, že selhal motor letadla. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!