Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Havel a Forman o Daladierovi

Kultura

  8:57
PRAHA - Dávní přátelé a čeští umělci světového jména – filmový režisér Miloš Forman a dramatik Václav Havel – se v současné době scházejí nad společným projektem: Havel píše scénář pro zamýšlený Formanův film.

Včera v Brně. Václav Havel přichází na čtení v Divadle Husa na provázku. foto: Lidové noviny

Zřejmě nejen dohled nad dalšími reprízami inscenace buffo opery Dobře placená procházka, kterou spolu se svými syny nastudoval v pražském Národním divadle, váže v posledních měsících Miloše Formana častěji ke staré vlasti.

Podle dostupných informací (zprávu Mladé fronty Dnes potvrdila i kancelář exprezidenta a rodina Miloše Formana) záměr nikoli nový – najít příležitost ke spolupráci Havla s Formanem – dojde realizace. Václav Havel bude autorem scénáře podle knihy Mnichovský přízrak francouzského spisovatele Georgese-Marca Benamoua.

Ať žije mír!
Román Mnichovský přízrak jeho autor Georges-Marc Benamou (*1957) v Praze osobně představí 22. září na literárním večeru ve Francouzském institutu. Knihu v příštím týdnu vydá v českém překladu Zuzany Tomanové nakladatelství Paseka.
 
Mnichovský přízrak vypráví o francouzském premiérovi Édouardu Daladierovi, který byl jedním ze signatářů Mnichovské dohody, od jejíhož podepsání 29. září uplyne sedmdesát let. V roce 1968, tedy třicet let poté, vyhledá v románovém příběhu bývalého premiéra, žijícího v ústraní, mladá americká novinářka, aby jej vyzpovídala. Jindy nevstřícný starý pán kupodivu svolí.

Autor je ve Francii známý novinář; napsal mimo jiné vzpomínkovou knihu s Francoisem Mitterrandem a byl také poradcem Nicolase Sarkozyho, dlouho ale pro své vystupování ve funkci nezůstal. Mnichovský přízrak vyšel v originále loni a vyvolal velký ohlas. Předmluvu k českému vydání napsal Václav Havel.

Známá je věta anglického premiéra Chamberlaina po návratu z Mnichova: „Přinesl jsem vám mír.“ Benamou v románu líčí pro změnu přílet Édouarda Daladiera: „Šílející dav obklopil letadlo. Veteráni jásali; chromí přidávali do kroku. Dělníci vyhazovali čepice do vzduchu. Křičeli: ,Ať žije Daladier! Ať žije mír!‘ Někteří pamětníci tvrdí, že tehdy premiér zabručel: ,Ti volové...‘“

Formanovo literární hledání
Před natočením svého zatím posledního snímku Goyovy přízraky Forman připravoval zfilmování románu Sándora Máraie Svíce dohořívají, z realizace však sešlo. Dalším projektem, který se režisérovi nepodařilo uskutečnit, byl film Hell Camp, jehož první klapka měla padnout v listopadu 1991. Měl vyprávět příběh dvou Američanů, kteří se ve výcvikovém táboře v Japonsku učí disciplíně. Jeden z nich se později stane zápasníkem sumó. Právě nespokojenost japonské asociace sumó s pojetím scénáře však vedla ke zrušení natáčení.
Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!