Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Havel: Bude to velký oříšek

Kultura

  10:50
Praha - Českou premiéru hry britského dramatika Toma Stopparda Rock'n'roll dnes v Národním divadle otevře živé vystoupení skupiny Plastic People of the Universe.

Václav Havel foto: Lidové noviny

Zlínský rodák Tom Stoppard se osobně zúčastní dnešního uvedení své hry v Národním divadle, do Prahy přilétá z New Yorku. Hru přeložila do češtiny Jitka Sloupová a hlavní role v inscenaci Ivana Rajmonta ztvární David Prachař, Alois Švehlík, Miluše Šplechtová a Jan Hartl. „Rock'n'roll hrajeme i proto, že máme herce, s nimiž jsme se do tak náročné hry mohli pustit,“ zdůraznil Rajmont.

Děj hry, kterou autor věnoval Václavu Havlovi, se odehrává v rozmezí dvaadvaceti let - začíná v Cambridgi po vpádu sovětských vojsk do Československa v roce 1968 a končí koncertem Rolling Stones na Strahově v srpnu 1990. Rokenrolová muzika tu spojuje totalitní Československo a svobodnou Británii. Naše nedávná historie je v textu viděna z dvojí perspektivy - na jedné straně jsou disidenti Jan a Ferdinand a na druhé Max, anglický marxista, kterého nepřesvědčí ani sovětské tanky v Praze. U Maxe, profesora v Cambridgi, studuje Jan, který se po sovětské okupaci v 1968 vrací domů, aby zachránil rock ve své zemi. Podle Václava Havla chartista Jan chvílemi tlumočí názory Milana Kundery, jindy zase Jirouse. „Kdybych měl hledat sama sebe, tak bych se asi spíš našel v té postavě Ferdinanda, což je jméno převzaté z mých jednoaktovek - Ferdinand Vaněk,“ uvedl v rozhovoru pro LN.

 Rock'n'roll měl premiéru loni 14. 6. v Londýně v Royal Court Theatre v režii Trevora Nunna (recenze vyšla v LN 20. 6. 2006), zúčastnil se jí i Václav Havel či Vratislav Brabenec a Martin Jirous z Plastic People. Havel hru označil za událost loňské sezony a o chystané inscenaci v Praze se vyjádřil, že to bude velký oříšek. „Stoppard použil spoustu parafrází a citátů z textů Milana Kundery, Jirousových a mých, ale ty postoje trošku cirkulují, takže žádná z postav není jednoznačně identifikovatelná s nějakým svým vzorem - že by tam byl jakýsi Havel nebo Kundera. Ale dohromady ta hra dává velký smysl a je zajímavá tím, že je vše viděno anglickýma očima, s nadhledem, že je v ní i hodně o britských poměrech. Asi se bude hrát všude po světě a naše reálie podány v této anglické interpretaci budou pravděpodobně daleko srozumitelnější, než kdyby to napsal nějaký zdejší účastník těch dějů,“ řekl.

 Podle dramaturgyně Lenky Kolihové Stoppard skvěle využil názory Václava Havla, Ludvíka Vaculíka, Milana Kundery a Ivana Jirouse. „Je až neuvěřitelné, jak s tím vším autor dokázal pracovat - každá z postav je reprezentantem určitého způsobu myšlení a postojů,“ uvedla. Rajmont upozornil, že jde o první hru, která dokázala složit věrohodný obraz minulosti. „Nepostihne všechno, to ani není možné, ale je to silný paprsek.“ Dodal také, že hudební vstupy jsou podstatnou součástí inscenace a rock je ve hře jako symbol odporu. „Nemyslím si, že všichni diváci jsou fandy Plastiků, i proto chci, aby tam každý večer byli. Lidé tak uvidí a uslyší, o čem se ve hře mluví,“ uzavřel.

Česká premiéra Rock’n’rollu je prvním uvedením hry mimo Británii. Zájem o ni ve světě je veliký, podle Stoppardovy agentky byla práva již prodána do Skandinávie, Německa, Itálie, Srbska a Řecka. chce ji Japonsko, Rumunsko a Polsko. Jedná se i o uvedení v USA.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!