130 let
Václav Havel s manželkou Dagmar a Madeleine Albrightovou přichází na premiéru své hry Odcházení do filadelfského Wilma Theater.

Václav Havel s manželkou Dagmar a Madeleine Albrightovou přichází na premiéru své hry Odcházení do filadelfského Wilma Theater. | foto: ČTK

Havel uvedl ve Filadelfii své Odcházení, přišla i Albrightová

Kultura
  •   7:28
FILADELFIE - Vyprodané filadelfské divadlo v noci na čtvrtek SELČ aplaudovalo americké premiéře poslední hry bývalého českého prezidenta Václava Havla nazvané Odcházení. Úspěšnému uvedení hry byl přítomen exprezident s manželkou Dagmar. V hledišti seděla i bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Diváci na začátku představení v divadle Wilma Theater přivítali Havla s manželkou dlouhým potleskem, stejně nadšený aplaus následoval i po jeho konci. Hlediště živě reagovalo také v průběhu hry.

Americké provedení se líbilo i Zuzaně Stivínové, která hraje Irenu v české inscenaci Odcházení.

Václav Havel ve filadelfském Wilma Theater s překladatelem Paulem Wilsonem.

Filadelfskou scénu vede pražský rodák
Wilma Theater patří k předním scénám ve městě, od počátku 80. let minulého století ji se svou manželkou Blankou vede Jiří Žižka. Pražský rodák, který v roce 1976 uprchl před komunisty z Československa, je také režisérem první americké inscenace Odcházení. K zájmu o divadlo jej přitom kdysi přivedl právě Havel.

"Když mi bylo asi 15 let, tak jsem viděl jeho druhou hru Vyrozumění v Divadle Na Zábradlí. Hrozně se mi to líbilo, takže jsem se rozhodl být v divadle. Byl jsem filmař, fotograf, věnoval jsem si i grafice, ale divadlo mě začalo víc zajímat kvůli té absurditě a humoru, které dal na jeviště," řekl režisér.

Davida Strathairna, který získal nominaci na Oscara za roli novináře Edwarda Murrowa ve filmu Dobrou noc a hodně štěstí (2005) režírovaném Georgem Clooneym, vybral do hlavní role, protože jde o inteligentního herce, který Havlovi rozumí. Odcházení pak považuje za jednu z nejlepších her bývalého českého prezidenta.

Václav Havel ve filadelfském Wilma Theater na premiéře své hry Odcházení.

Havel na večírku Michaela Douglase
Havel po filadelfské premiéře zakončí svůj současný dvacetidenní pobyt ve Spojených státech, který měl převážně charakter dovolené. Přesto se se bývalý český prezident setkal například s někdejší ministryní Albrightovou či s jejím někdejším nadřízeným Billem Clintonem. V New Yorku se Havel například také zúčastnil večírku na počest herce Michaela Douglase.

Havel napsal Odcházení jako svou první novou hru po téměř 20 letech.

Premiéra příběhu o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci patřila v roce 2008 mezi nesledovanější kulturní události v České republice. V zahraniční dosud bylo Odcházení nastudováno například ve Slovenském národním divadle z Bratislavy, pro jehož potřeby je přeložil Milan Lasica. Mělo premiéru v Polsku, Británii, Německu, Bulharsku či Chorvatsku.

Odcházení se kromě divadla zřejmě objeví i na filmovém plátně. Režisérem snímku by měl být Havel. Svůj první celovečerní film chce exprezident a dramatik natáčet od 2. července. Přípravné práce na letní natáčení již začaly.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás