130 let
Václav Havel

Václav Havel | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Havlovo Odcházení čeká v Divadle Archa dalších dvanáct repríz

Kultura
  •   10:11
PRAHA - Radokova úspěšná inscenace Havlova Odcházení se v lednu vrátí na jeviště pražského Divadla Archa. Projekt se může uvádět jen v době, kdy je v Česku představitel hlavní role Jan Tříska. Od 18. ledna do 3. února se uskuteční dvanáct repríz.

Hra spisovatele, dramatika a bývalého prezidenta Havla patřila díky aktuálnosti i umělecké náročnosti k nejsledovanějším premiérám roku 2008. Příběh o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci nepostrádá originalitu ani humor, od premiéry v květnu 2008 v Arše se objevil i na řadě dalších scén doma i v zahraničí. V hlavních rolích se v opět vedle Jana Třísky objeví Zuzana Stivínová, Vlasta Chramostová a Ivan Řezáč. Odcházení mělo dosud v Arše téměř pět desítek repríz.

Upoutávka na Odcházení v Jihočeském divadle.

Žádná krabička na iluze
Kritika pražskou inscenaci vysoce ocenila. "Chcete-li vidět toho času v Praze divadlo hodné 21. století a na něm originální, metaforickou a přitom sdělnou jevištní poetiku - žádnou biedermeierovskou krabičku na iluze - pak navštivte Archu a v ní Havlovo/Radokovo Odcházení," napsal Vladimír Just v Literárních novinách. Za velký úspěch autora, režiséra, herců, inscenačního týmů i pražské Archy označila inscenaci v Lidových novinách kritička Jana Machalická.

Jan Tříska v Česku vystoupí i v rámci Pražského jara, kdy bude na jednom z jeho koncertů recitovat. Na přelomu května a června se objeví opět v Divadle na Jezerce, kde při svých pražských návštěvách exceluje spolu s Janem Kačerem a Janem Hrušínským ve hře Yasminy Rezy o životě a o schopnosti umět žít nazvané Kumšt. Tuto inscenaci nastudoval i ve spolupráci s autorem scény Janem Štěpánkem v pořadí už pátý Jan tvůrčího týmu - Jan Hřebejk.

Autor: ČTK