Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hazard se Hrou na oliheň. Karamelová cukrovinka explodovala v mikrovlnné troubě

Korejský seriál Hra na oliheň (2021). foto: Netflix

Čtrnáctiletý chlapec z australského Sydney se pokusil z návodů na sociálních sítích napodobit jednu ze soutěží z veleúspěšného seriálu Hra na oliheň.
  16:00

Na sociální síti TikTok jsou populární výzvy (takzvané challenge) spjaté se seriálovým fenoménem Hra na oliheň. Oblíbená je především druhá z nich, neboť je díky své jednoduchosti velmi snadná na napodobení. 

Ze seriálu Hra na oliheň (Squid Game)
Ze seriálu Hra na oliheň (Squid Game)

Uživatelé dostanou karamelovou cukrovinku zvanou dalgona, ze které musí špendlíkem „vydolovat“ předem určený tvar a zároveň ho přitom nezlomit. Čím členitější obrazec je, tím těžší je samotný úkol. Na sociální síti TikTok se lidé baví tím, že z cukrovinky zkoušejí dostat vlastní obrazce. Invenci se meze nekladou. Připravit si sladkost není nic složitého. Stačí mít jen cukr na zkaramelizování a kypřící prášek. Ne vždy jde ale o bezpečnou záležitost.

Chlapec Aiden Higgie z australského Sydney připravoval směs na dalongu podle jednoho z videí. Výsledný mix ale v mikrovlnné troubě explodoval a popálil Aidena na rukou a nohách, žár poškodil i nervová zakončení. Na vině byl pravděpodobně hrnek, ve kterém chlapec směs míchal. Nebyl určen na použití do mikrovlnné trouby. 

Deník The Daily Mail píše, že v nemocnici, do které byl Aiden Higgie přivezen, leží ještě dvě další děti zraněné při výzvě s dalgonou. Horká karamelová směs přitom způsobuje vážné popáleniny, neboť se při kontaktu pevně přichytí na kůži. 

Hra na oliheň se promítá do dění po celém světě. Kromě výzev na sociálních sítí je populární i díky probíhajícímu Halloweenu. Obchody včetně těch v České republice nabízí kostýmy ze seriálu nebo právě předpřipravenou směs na dalongu. 

Hra na oliheň