Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Házel kameny po obrech

Kultura

  9:17
PRAHA - George Clooney už podruhé dokázal, že je víc než schopný režisér. Jeho film Dobrou noc a hodně štěstí je pozoruhodným obrazem světa médií a jejich moci. Právem má šest oskarových nominací.

Film - Clooney. foto: Reprofoto

George Clooney si pro svůj druhý film vybral téma, které mu je osobně velmi blízké. Jeho otec léta pracoval v televizním zpravodajství a Clooney svůj film dedikoval právě jemu a jeho kolegům, kteří svou prací usilovali o zásadní pozitivní změny v americké společnosti.

Hrdinou (tato charakteristika je skutečně na místě) je redaktor televizní stanice CBS Edward Murrow (výborný minimalistický David Strathairn) - titul filmu odkazuje k pozdravu, kterým vždy končil svůj pořad. Muž, který „se nebál házet kameny po obrech“, začal v roce 1953 točit reportáže napadající zvůli a demagogii senátora McCarthyho.

Ten rozpoutal tažení proti „neloajálním americkým občanům“, kteří udržovali styky s komunisty. Často vykonstruované a zmanipulované procesy se do dějin zapsaly jako novodobé hony na čarodějnice.

Clooney se pokusil o rekonstrukci Murrowova snažení. Pokus to je víc než zdařilý a navíc maximálně přesahuje hranice rekonstrukce, protože Clooney (kromě režie je také spoluscenáristou a hercem) dobové události nejen na plátně sugestivně oživuje, ale zároveň je i komentuje a interpretuje.

Černobílý film je až na výjimky celý uzavřen v prostorách televizních studií a kanceláří, v nichž se hekticky pohybují redaktoři. Hledá se atraktivní téma, padají návrhy... Kdo to udělá, projde nám to, co na to vedení...? Murrow navrhne zdánlivě nenápadnou kauzu vojáka vyloučeného z armády kvůli podezření, že některý z jeho příbuzných má vazby na komunisty.

Je to začátek vítězného boje, který paradoxně nebyl nijak „krvavě dramatický“, jen vyžadoval osobní statečnost a odvahu postavit se moci, riskovat vlastní kariéru a relativně pohodlný život v bezpečí, svůj i rodiny.

Clooney jako režisér neexhibuje, prostě jen klade vedle sebe fakta. Jeden argument za druhým, z nichž skládá celý případ. Není to jednoduchá podívaná, je třeba sledovat každou repliku, protože film nepočítá s polopatismem a žádná informace se tu neopakuje dvakrát. Na druhou stranu příběh vypráví velmi soustředěně, bez zbytečných odboček, a navíc s fantastickou dobovou atmosférou.

Máme skutečně pocit, že jsme se propadli do padesátých let, kdy kouřil úplně každý, i moderátor před kamerou. Iluze je dokonalá nejen díky dobovým reáliím, ale podporuje ji způsob snímání.

Kamera často takřka dokumentaristicky švenkuje z jedné tváře na druhou tak, jak si to můžeme pamatovat z autentických dobových dokumentů. Ty ostatně Clooney také hojně používá: výpovědi McCarthyho, záběry z procesů... Navíc snímek poslouží jako zábavná připomínka toho, jak se dělalo televizní zpravodajství před padesáti lety.

Film Dobrou noc a hodně štěstí se nesnaží mytizovat moc médií, naopak k nim přistupuje velmi kriticky - mimo jiné se tu objeví motiv pisálka, který svými jedovatými slinami napáchá mnoho škody.

Nicméně pocit, že jeden člověk může udělat svět spravedlivější, hodně zahřeje u srdce. Clooneyho snímek není oddechová podívaná pro každého, je to ale nesporně jeden z nejdůležitějších a nejpozoruhodnějších filmů, které loni v Hollywoodu vznikly.

HODNOCENÍ LN ****
Dobrou noc a hodně štěstí
(Good Night, and Good Luck.)
USA 2005

Scénář: G. Clooney, Grant Heslov
Režie: George Clooney
Kamera: Robert Elswi
Hudba: Jim Papoulis
Hrají: David Strathairn, George Clooney, Robert Downey jr., Jeff Daniels, Patricia Clarksonová, Frank Langella a další Distribuce v ČR: Palace Pictures Premiéra: 2. 3. 2006

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...