Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Fanoušci Hrů o trůny se dočkali. HBO Max nasadila do boje čerstvé draky

Princezna Rhaenyra. V dívčím věku ji hraje Milly Alcocková, štafetu později převezme Emma D’Arcyová foto: HBO MAX

Doporučujeme
Po sérii letních rozpačitých zpráv o situaci streamovací platformy HBO Max je tu také jedna optimističtější. Na obrazovky dorazil očekávaný přídavek adorované Hry o trůny a vypadá to na úspěch.
  15:00

O platformě HBO Max, kterou vlastní nedávno utvořený mediální konglomerát Warner Bros. Discovery, se bylo možné v posledních měsících dočíst spíše zarážející zvěsti. Právě spojení společností Warner Bros. a Discovery si vyžádalo mohutné úspory, jimž padly za oběť mimo jiné plány na původní tvorbu ve většině Evropy včetně Česka.

HBO Max také v postupných vlnách omezuje knihovnu pořadů, jež dává svým předplatitelům k dispozici, a zřetelně redukuje nabídku pro dětské a rodinné publikum. Proud alarmujících zpráv doplnilo počátkem srpna oznámení, že byl těsně před dokončením zastaven superhrdinský filmový projekt Batgirl s rozpočtem 90 milionů dolarů, podobný osud potkal i snímek Scoob! Holiday Haunt.

Vedle úspor vynucených organizačními změnami (jimž ještě není konec, pro příští rok je v plánu úzké propojení s platformou Discovery+) se HBO Max potýká také s rostoucí konkurencí, která skokově posílila poté, co do hry naplno vstoupila služba Disney+ a předstihla v počtu předplatitelů i dosavadní jedničku Netflix.

Nejoceňovanější seriál a nejnaštvanější fanoušci

Není proto divu, že se HBO upíná k pokračování úspěchu jedné ze svých jistot nedávných let a staví na ní i současnou reklamní kampaň. Od minulé neděle uvádí seriál Rod draka, který diváky navrací do světa Hry o trůny, vytvořeného na základě fantasy románů amerického spisovatele George R. R. Martina. Hra o trůny uváděná v letech 2011 až 2019 si získala věrné a početné publikum, její závěr vidělo jen v USA přes 19 milionů diváků. Hra o trůny je také seriál s největším počtem ocenění všech dob, mimo jiné získal 59 televizních cen Emmy.

Zároveň si ovšem Hra o trůny mohla ve finále připsat i pomyslný titul největšího zklamání vlastních fanoušků. Způsob, jakým tvůrci poslední řady osudy svých hrdinů uzavřeli, vyvolal bouři nevole a závěrečný díl Železný trůn má v databázi IMDb zdrcující divácké hodnocení 4,0.

Vedle mohutného potenciálu tak Hra o trůny zanechala producentům nového seriálu i varování, které si celkem pochopitelně vzali k srdci. Zásadní slovo v projektu má Miguel Sapochnik, který režíroval ty nejoblíbenější díly Hry o trůny (epizody Bitva bastardů nebo Vichry zimy ze šesté řady mají na IMDb shodně hodnocení 9,9).

Krev a intriky v umělém středověku

Rod draka nelíčí další osudy světa Hry o trůny, ale vrací se do historie, která ději původního seriálu vzdáleně předchází. Mělo by jít o první z celé plánované série prequelů. Vychází z Martinovy knihy Oheň a krev a sleduje příběh rodu Targaryenů, který je obdařen privilegiem chovu draků (schopných dštít plameny). Zdrojem konfliktů je od počátku problematické nástupnictví a upřednostňování některých následníků trůnu před jinými.

V první epizodě, kterou již mohou zájemci vidět, se rozvážný, ale slabý král Viserys (Paddy Considine) marně těší na potomka mužského pohlaví. Tragicky neúspěšný porod, jenž se koná paralelně s brutálním rytířským turnajem, ovšem královy plány promění. Za následníka trůnu může Viserys určit svého mladšího bratra, jenž se ovšem nejmenuje pro nic za nic Daemon.

V seriálu je zjevně od toho, aby divákům dopřál vrchovatou míru některých ingrediencí, které milovali ve Hře o trůny, tedy krve a dalších tělesných tekutin, pot a slzy nevyjímaje. První velkou podívanou tohoto druhu je v Rodu draka problematická trestná výprava, již Daemon uspořádá coby velitel městské posádky a jako samozvaný vykonavatel spravedlnosti drakonicky trestá údajné zločince.

Král v souladu se svým dvorem Daemona jako následníka odmítne, což samozřejmě slibuje do budoucna velké a jistě atraktivně zpracované problémy. Představitelem krutého Daemona Targaryena je Matt Smith, který už potěšil (zejména britské) diváky coby představitel „štafetové“ hlavní role v nekonečném seriálu Doctor Who a také jako princ Philip v seriálu Koruna.

Určenou následnicí trůnu se namísto Daemona stává Viserysova dcera Rhaenyra (Milly Alcocková, později Emma D’Arcyová), krotitelka draků, která touží být bojovnicí. Ani to ovšem nepřesvědčí všechny dvořany o tom, že je správnou volbou. Doutnají mnohé nadějné konflikty, do královy přízně (resp. postele) například svou mladistvou dceru Alicent vnucuje jeho lstivý pobočník Otto Hightower. Nemluvě o tom, jak (ne)předvídatelně se může vyvíjet vztah strýčka Daemona k neteři Rhaenyře.

Zatím vládne spokojenost

Ohlasy na start Rodu draka jsou vesměs pozitivní. Stránka Metacritic, která vyhodnocuje reakce zejména amerických či britských médií, uvádí „obecně přívětivé“ skóre 69. Diváci na serveru IMDb zatím dopřávají Rodu draka devítibodové hodnocení a čeští fanoušci na stránce ČSFD včera hodnotili nový seriál 85 procenty.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...