Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hedy Lamarrová se proslavila v českém filmu. V biografickém seriálu si ji zahraje Gal Gadotová

Kultura

  6:00
Hedy Lamarrová (dříve Kieslerová) byla považována za jednu z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna. Upozornila na sebe nahou scénou ve filmu Extáze Gustava Machatého. Kromě herecké kariéry byla Lamarrová i úspěšnou vynálezkyní. Její pozoruhodné životní osudy teď televize Showtime přetaví do životopisného seriálu s Gal Gadotovou v hlavní roli.

Herečka Hedy Lamarrová. foto: Youtube

Její nahé tělo okouzlovalo diváky a vařilo krev cenzorům. Český režisér Gustav Machatý do svého experimentálního filmu Extáze (1933) obsadil tehdy devatenáctiletou Hedy Kieslerovou. Ta v roli, kterou měla dostat původně Adina Mandlová, vystupuje celých několik minut nahá. Dnes by taková scéna těžko pozvedla alespoň obočí, ale tehdy šlo o jeden z absolutně prvních případů ženské nahoty na filmovém plátně v běžně promítaném filmu. Extáze také jako první film v historii předvedla divákům na plátně orgasmus. Film odsoudil papež Pius XII. a Adolf Hitler ho pak v Německu nechal zakázat.

Gadotová už nechce hrát Wonder Woman. Kvůli producentovi obviněnému ze sexuálního obtěžování

První manžel Hedy Kieslerové, továrník Friedrich Mandl, byl údajně tak žárlivý, že se snažil skoupit všechny kopie Extáze. Právě Mandl ale Hedy zasvětil do tajů techniky, když o ní do jeho pracovny chodily diskutovat německé vojenské špičky. Tehdy byl velkým problémem odposlech, ale Hedy, žena (neslýcháno!), dostala spásný nápad - pokud se bude nosná frekvence signálů vysílacího zařízení nepravidelně v krátkých intervalech měnit, nebude odposlech možný. Hedy se pak v technických věcech angažovala po celý život. Pomohla například i s technologií dálkového navádění torpéd, kterou velmi dlouhou dobu používalo americké námořnictvo. Díky Hedy Lamarrové si také dnes neumíme představit život bez WiFi.

Snímek Wonder Woman (2017).
Hedy Lamarrová a Aribert Mog ve snímku Extáze. Režie: Gustav Machatý.

Gadotová na scénu

Hedy Kieslerová se po rozvodu dostala do Ameriky, kde si nechala přidělit umělecké jméno Lamarrová (Kieslerová znělo příliš německy). Zde zazářila například jako femme fatale ve snímku Samson a Dalia (1949), který si odnesl tři Oscary.

Pozoruhodný život Hedy Lamarrové teď zpracuje americká televize Showtime jako seriálovou minisérii. O díle toho příliš známo není, kromě toho, že Hedy si zahraje hollywoodská herečka izraelského původu Gal Gadotová. Ta na sebe upozornila hlavně jako komiksová Wonder Woman ve stejnojmenném snímku. Výkonnou producentkou by měla být Sarah Treemová, tvůrkyně seriálu Aféra.

Pro samotnou Hedy Lamarrovou byla Extáze filmem, který definoval celý její život. V roce 1966 vydala autobiografické paměti s názvem Extáze - příběh děvčete. Právě z nich bude seriál pravděpodobně vycházet. Obnovený zájem o herečku rozpoutal i loňský dokument Bombshell: The Hedy Lamarr Story (Sexbomba: příběh Hedy Lamarrové).

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč