Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Herci v životě i na jevišti

Kultura

  12:01
Autor úspěšných her a neméně úspěšných filmů Petr Zelenka napsal pro bratislavské divadlo Astorka hru Odjezdy vlaků. Nyní představil její českou verzi v divadle Ta Fantastika pod přiléhavějším názvem Herci.

Dva herci na sedm postav. Zuzana Bydžovská a Bohumil Klepl v inscenaci Petra Zelenky foto: FOTO: archiv divadla Ta Fantastika

V jeho režii se tentokrát rolí skvěle zhostili Zuzana Bydžovská a Bohumil Klepl. Petr Zelenka se nechal inspirovat komedií současného anglického dramatika Michaela Frayna Číňani a od téhož autora si z populárního titulu Bez roucha vypůjčil i princip děje předváděného na scéně a poté naopak za scénou.

Herci ve skutečnosti žádný velký děj nemají. V inscenaci rozdělené dvěma přestávkami na tři části divák nejprve sleduje začátek představení, pak hektickou činnost za jevištěm a nakonec se divadlo prolne se životem. Ten sem ovšem vstupuje stále, nejen vzhledem k chaosu, který vzniká tím, že na původních sedm postav zbyli dva herci, ale také díky jejich minulému vztahu. Zároveň se zde úzce prolíná jejich skutečná osobnost s rolí, a to do té míry, že se mezi nimi občas stírá hranice.

To vše navíc propojeno současným existenčním zápasem vypovídá o hereckém údělu sice zdánlivě v komické rovině, ale s mnoha hořkými podtóny.

Podobný mix postav pak samozřejmě přináší zásadní příležitost pro dva špičkové herce, kteří dokážou dostatečně variabilně naplnit tuto „hru ve hře“. Nejobtížnější je přitom nalézt přesnou hranici mezi polohou pokleslého divadla, které z nouze předvádějí, a osobní rovinou tak, aby nepůsobila jen směšně. Ale na druhé straně se musí vyhnout nebezpečí sentimentality, které hrozí zvláště v závěru hry.

Dvojice Zuzana Bydžovská a Bohumil Klepl zdolávají úskalí na pohled efektních rolí bez problémů. Především v první části inscenace se neuchylují k žádné přehnané parodii. Dokonce jsou tak věrohodní, že mohou některé diváky zmást. Ti totiž tuší, že něco není v pořádku, ale snad s výjimkou Kleplovy třeskuté stylizace v postavě Barneyho se jim dokonce může zdát, že to oběma dnes nějak nesedne.

Přesto usilovné předstírání dialogů s dalšími hosty, kteří se mají účastnit večírku a které nikdy neuvidíme, i výše zmíněný Kleplův nemotorný, hranatý, špulící se a šaržírovaně mluvící Barney by měli být dostatečnými vodítky. Ten, kdo se nedá odradit, se dočká komediální smrště, když se oba rozhodnou zachránit představení, kam nepřijde ani poslední účinkující, současný milenec Herečky. Tím je donucena zahrát i mužskou roli Saši, kterou Bydžovská vytváří s neodolatelnou směsicí chlapské suverenity i jistým pocitem studu a vědomím nepatřičnosti celé produkce.

Úplně jinak nakládá s postavou Bee, kterou prezentuje jako hýkající, žárlivou hysterku, která určitě nepovažuje za nejdůležitější orgán mozek.

Hrát se musí za všech okolností
Nejpodstatnější je však „civilní“ pozice obou obyčejných hrdinů, z níž se celé další dění rozvíjí. Pokud mají přesně vyjít všechny roviny textu, musí si oba herci dokonale rozumět. A tento předpoklad Bydžovská a Klepl naprosto splňují. Je to srozumění, které funguje beze slov. Jejich reakce přirozeně vyplývají jedna z druhé, protože oba se opravdu poslouchají a citlivě vycházejí z jednotlivých situací.

Bydžovská je vůdčím elementem, Klepl se jejímu energickému nasazení vědomě podvoluje. Jak se ale jejich představení blíží ke konci, přičemž stále více ztrácí profesionální parametry, pozice obou se vyrovnává, protože Kleplův Herec se nechává pohltit divadelní euforií a tvoří ze všech sil. Prostě hrát se musí za všech okolností - o umění se sice nedá mluvit, herci ale svou povinnost splní. Vzájemné setkání za těchto mimořádných okolností také na chvíli oživí bývalý cit, ale ten se nakonec ukáže být stejně efemérní jako neskutečný svět divadla. Hořký konec, ironická tečka.
Autoři:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...