Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Herecké ceny naznačily, kdo dostane Oscara

Kultura

  10:05
LOS ANGELES - Film Černobílý svět ovládl udělování cen amerického Sdružení filmových a televizních herců. Z nedělního ceremoniálu si odnesl ocenění za nejlepší film i pro herečky v hlavní a vedlejší roli.

Octavia Spencerová (uprostřed) a Viola Davisová (vpravo) ve filmu Černobílý svět foto: Reprofoto

Ceny hereckého sdružení jsou považovány za dobrý ukazatel toho, kdo z herců v únoru získá Oscara.

Za nejlepší letošní herečku v hlavní roli byla hereckým sdružením označena Viola Davisová. Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli pak získala Octavia Spencerová, která za své účinkování v Černobílém světě dostala i Zlatý glóbus.

Jean Dujardin ve filmu Umělec (The Artist)

Za nejlepšího herce sdružení vyhlásilo Jeana Dujardina za roli ve francouzském černobílém snímku Umělec (The Artist). Tento film je spolu se Scorseseho filmem Hugo a jeho velký objev držitelem největšího počtu oscarových nominací. Nejlepším hercem ve vedlejší roli byl vyhlášen Christopher Plummer za film Začátky. Oba herci si za stejný part odnesli i Zlaté glóby.

Herci, kteří získají ceny sdružení, si obvykle odnášejí za své výkony i Oscary. Loni se to stalo u všech čtyř hereckých kategorií, když obě ocenění získali Colin Firth za Královu řeč, Natalie Portmanová za Černou labuť a Christian Bale a Melissa Leová za film Fighter.

Autoři: ,