Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Heydrich dotočen. Lidice mohou jít do střižny

Kultura

  17:41
PRAHA - Režisér Petr Nikolaev natáčel dnes definitivně poslední záběry do filmu Lidice, jehož premiéra bude 31. května. Šlo o scénu atentátu na Reinharda Heydricha, která původně z natáčecího plánu kvůli nedostatku financí vypadla.

Detlef Bothe v roli říškého protektora Reinharda Heydricha (vpravo) 27. dubna v Praze na Pankráci pokuřuje o přestávce při natáčení scény atentátu na Heydricha, která bude součástí filmu Lidice režiséra Petra Nikolaeva. foto: ČTK

Podobně už Nikolaev koncem ledna obohatil tento historický snímek o záběry obsazování administrativní budovy v Kladně Němci, což umožnil nečekaný příspěvek od sponzorů. Kulisu jim tehdy vytvořil zadní trakt budovy Národního archivu na Hradčanech.

A protože původní zatáčka atentátu na Heydricha, k němuž došlo 27. května 1942 v Kobylisích, už dnes vypadá docela jinak, obsadili dnes filmaři jednu z vedlejších ulic v Podolí, která je vizuálně nejblíže dobovým fotografiím z místa této události.

Režisér Petr Nikolaev (vpravo) a Detlef Bothe v roli říškého protektora Reinharda Heydricha spolu hovoří 27. dubna v Praze na Pankráci při natáčení scény atentátu na Heydricha, která bude součástí filmu Lidice.

Detlef Bothe a Petr Nikolaev

"K tomuto netradičnímu kroku jsme se rozhodli po konzultaci s americkým distributorem. Chceme, aby film byl srozumitelný i světovému publiku, které není znalé evropských historických událostí. Navíc tak snímek Lidice dostane ještě akčnější a velkolepější rozměr. Vážíme si toho, že ještě před slavnostní premiérou projevili zájem distributoři nejen ze Spojených států, ale i z asijských zemí," řekl producent Adam Dvořák.

Příběh pana Šímy, jehož hraje Karel Roden, vychází z reálných historických podkladů. Natáčení snímku podle scénáře Zdeňka Mahlera nemělo jednoduché začátky. Nejprve se marně sháněly peníze na realizaci, pak onemocněla Alice Nellis, která měla být původní režisérkou. Penězi poté přispěla česká města, sponzoři i jednotliví dárci a režie se ujal Nikolaev. Kameramanem je Mexičan Antonio Riestra (Normal, Amores Perros, Frida).

Detlef Bothe v roli říškého protektora Reinharda Heydricha (vpravo) 27. dubna v Praze na Pankráci pokuřuje o přestávce při natáčení scény atentátu na Heydricha, která bude součástí filmu Lidice.

Natáčecí štáb v pražském Podolí

Scénář kombinuje tři příběhy odehrávající se na pozadí tragického vypálení Lidic 10. června 1942. První je o nešťastné rodině, ve které otec v hádce neúmyslně zabije svého syna a je za to odsouzen. Pobytem ve vězení si paradoxně zachrání život, protože unikne osudu a jako jediný muž z vesnice přežije. Druhý je příběh dopisu, jenž se stal záminkou pro tuto nacistickou operaci, ač ve skutečnosti šlo o lež maskující nevěru. Třetí příběh je o strachu, osobní zodpovědnosti a o tom, zda je opravdovou výhrou přežít za cenu ztráty důstojnosti a cti.

Jako bonus samostatný sountrack

Neobvyklým bonusem k filmu bude soundtrack, který má přiblížit téma Lidic obzvláště nejmladší generaci. Nejde o filmovou hudbu, ale o samostatný projekt plný moderních skladeb interpretovaných populárními domácími umělci - Lucií Bílou, Anetou Langerovou, Michalem Hrůzou, Danem Bártou, skupinou Divokej Bill a dalšími.

CD pod názvem Lidice vyjde 7. května v početně limitovaném množství a bude ke koupi v síti PNS po 69 korunách. Bonusem bude přiložený poukaz na volnou vstupenku na tento film v kinech Cinestar.

Autor: