130 let

Ve filmu o hip-hopové scéně Česká RAPublika si zarepovala i Hana Hegerová. | foto: Tomáš Třeštík, www.ceskarapublika.cz

Hip-hop jde do kin, lidem vadí vulgarismy

Kultura
  •   11:55
Česká RAPublika. První celovečerní film o české hip-hopové scéně má dnes premiéru. Ještě předtím, než ho diváci zhlédli v kinech, musel být stažen trailer k filmu. Důvodem byly četné stížnosti rodičů, kterým vadili některé vulgarismy v raperských textech.
Ve filmu režiséra Pavla Abraháma vystupuje James Cole, Hugo Toxxx (dohromady Supercroo), Orion (skupina PSH) a taky známá šansoniérka Hana Hegerova, která si ve filmu zarepuje hymnu Kde domov můj.

Zástupce sítě multiplexů Cinema City oznámil, že trailer k filmu byl s okamžitou platností stažen z obrazovek umístěných přímo u pokladen.



Rodičům vadili některé vulgarismy, které však pronáší lingvistka a
bohemistka Prof. PhDr. Radoslava Kvapilová Brabcová, CSc. v rámci lexikologického rozboru. Ten má odhalit frekvenci užívání těchto slov (hajzl, prdel, zmrd) v dnes běžně šířených raperských textech.



Překvapení distributoři filmu se nakonec domluvili s producentem Martinem Poštou na tzv. vypípání vulgarismů pro použití na nosiče u pokladen. Tvůrcům připadá absurdní, že byli donuceni „vypípat“ profesorku českého jazyka. Trailer je běžně dostupný na internetu, stejně tak jako rapová hymna Kde domov můj, kterou s rapery nazpívala Hana Hegerová.





Recenzi filmu Česká RAPublika 
a rozhovor s režisérem a producentem snímku
si přečtěte v sobotním vydání deníku




Autor: Lidovky.cz
  • Mohlo by vás zajímat