Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hiphopové Labutí jezero a hvězdy tanečního světa na Zlaté Praze

Kultura

  7:00
K 50. výročí si festival České televize přichystal netradiční pojetí klasiky, návštěvu proslulých tanečníků českého původu bratrů Bubeníčků, choreografa Johna Neumeiera i bývalého hudebního poradce nizozemské královny.

Labutí jezero jako hip hop. foto: Zlatá Praha

Během čtyř dnů nabídne Zlatá Praha zdarma ke zhlédnutí takřka devadesát snímků, které se utkají o titul Grand Prix Golden Prague.

První den festivalu si návštěvníci budou moci užít i interaktivní, zábavný Zlatý den na Slovanském ostrově s workshopy tance pro malé i velké a dalším bohatým programem, například promítáním nejlepších snímků festivalu včetně hiphopového Labutího jezera.

Jednou z hvězd festivalu budou i bratři Bubeníčkové.

Zlatá Praha je jediným festivalem u nás, který pořádá Česká televize. Vedle Prix Italia a Rose d´Or patří k nejstarším televizním festivalům na evropském kontinentě. "Návštěvníkům představíme devětaosmdesát snímků s hudební či taneční tematikou, které do soutěže poslali tvůrci z celkem dvaceti zemí. Českou republiku zastupuje sedm snímků, například dokumenty o české primabaleríně Darii Klimentové, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi nebo hudebním skladateli Miloši Štědroňovi," uvádí ředitel festivalu Vítězslav Sýkora.

Z hudebního filmu Mahlemania.

V neděli 13. října od osmi hodin večer budou mít všichni zájemci možnost na Žofíně potkat Jiřího a Ottu Bubeníčkovy, hvězdy taneční scény a sólisty baletů v Hamburku a v Drážďanech. Přijít mohou i ti, které zajímá taneční legenda John Neumeier, dlouholetý ředitel a choreograf Hamburského baletu. Hvězdné složení má i pětičlenná porota festivalu, skládající se z předsedů porot let minulých. Kromě ředitele České filharmonie Davida Marečka se na výběru vítězných snímků bude podílet také například konzultantka britské královské opery Covent Garden či bývalý hudební poradce nizozemské královny Beatrix.

Tanec ve videotéce

Stěžejní část festivalu, individuální projekce filmů, je pro návštěvníky nachystána od neděle do středy v době od 10 do 19 hodin. Bez rezervací a front si mohou přehrát libovolný počet snímků. Ani letos mezi nimi nebudou chybět oblíbené Golden Prague Premieres, neboli veřejné projekce nejnovějších světových hudebních a tanečních filmů. Diváci v Malém sále Žofína zhlédnou například sugestivní dílo Terezín – útočiště v hudbě, natočené v Terezíně s lidmi, kteří přežili ghetto.

Celý festival je přístupný zdarma. Koná se na pražském Žofíně od soboty 12. 10. do středy 16. 10.

Autor: