Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Historik odhalil záhady portrétů z Národního muzea

Kultura

  15:00
PRAHA - Tajemství pěti portrétů uložených v Národním muzeu odhaluje publikace, kterou vydal historik umění Lubomír Sršeň. Autor v ní čtenářům popisuje, jak krok za krokem odhaloval záhady obestírající sbírkové předměty.

Historik umění Lubomír Sršeň odhaluje záhady portrétů českých osobností. foto: Reprofoto

Na tajuplných portrétech jsou představitelé českého národního obrození - básník, literární vědec a první český profesionální muzejník Václav Hanka, spisovatelka Božena Němcová, básník a farář Antonín Jaroslav Puchmajer, spisovatel, básník a plzeňský profesor Josef Vojtěch Sedláček a první bojovnice za ženskou emancipaci, soukromá učitelka Bohuslava Rajská.

Ze souboru malovaných podobizen vybral Lubomír Sršeň právě těchto pět výjimečných portrétů. Některé vznikly za nezvyklých okolností, jiné jsou pojaty nestandardně, další doprovázely nepravdivé legendy či měly spletité osudy.

Hanka nebyl padělatel, dovozuje autor

Přišel na to, že například Antonín Lhota vytvořil portrét "sedmnáctileté Barunky Panklové" nejspíše až po smrti Boženy Němcové. Kolem záhadné podobizny Václava Hanky a jeho osoby bádal celých dvacet let a poznal ho opravdu důvěrně. Ví vše o jeho životě a práci, oblékání, vzdělání, povaze i vzhledu. Soudí dokonce, že neměl dostatečné schopnosti k tomu, aby padělal rukopisy královédvorský a zelenohorský.

Lubomír Sršeň vypátral i to, že obraz vedený v Národním muzeu jako "podobizna neznámého matematika", zanesený do evidence před 110 lety, představuje ve skutečnosti spoluzakladatele této instituce Josefa Vojtěcha Sedláčka. Od loňska je vystaven mezi "sobě rovnými" ve stálé expozici Společnost v Čechách v 19. století na zámku ve Vrchotových Janovicích.

"Čtenář s hlubším zájmem o výtvarné umění a kulturní historii zjistí, co vše lze z portrétů díky trpělivému zkoumání vyčíst. Dozví se zajímavosti o životě těchto osobností a pozná metody muzejní práce. Laika překvapí, kolik napínavých a vzrušujících příběhů mohou některé sbírkové předměty ukrývat. Přirovnání muzejníkova bádání k práci detektiva není v těchto případech vůbec přehnané," uvedl Sršeň, který v Národním muzeu 38 let pečuje o vybrané fondy sochařských, malířských a grafických děl.

Knihu s názvem Nevšední příběhy portrétů vydalo nakladatelství Vyšehrad ve spolupráci s Národním muzeem a s finanční podporou Matice české. Publikace o 140 stranách je doplněna mnoha fotografiemi. Zájemci ji mohou zakoupit v Nové budově Národního muzea.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!