130 let
El Sisterna

El Sisterna | foto: Reprofoto

Hlavní cena filmového festivalu Zlatá Praha putuje do Německa

Kultura
  •   17:52
PRAHA - Německý dokument El Sistema se stal vítězem hlavní ceny Grand Prix Zlatá Praha soutěžní části 46. mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. Do přehlídky zaměřené na soutěžní prezentaci televizních pořadů z oblasti hudby a tance napříč hudebními žánry se přihlásilo 85 snímků z 26 zemí.

Vítězný film dokumentaristů Paula Smacznyho a Marie Stodtmeierové ukazuje, jak hudba může měnit lidské životy i celý svět. "Byl mocným a inspirujícím ohlédnutím za společenským experimentem, který zachytil vynalézavost současného světa," zdůvodnil rozhodnutí předseda poroty švédský mediální odborník Urban Lasson.

Poslední Český křišťál poputuje do Polska
Český křišťál v kategorii Hudební drama udělila pětičlenná porota švýcarskému programu Traviata na curyšském hlavním nádraží. Tato inscenace známé Verdiho opery byla poctěna rovněž Cenou České televize. V pořadí druhý Český křišťál v kategorii Dokumentární pořady o hudbě a tanci byl přiřknut francouzsko-kanadskému pořadu Prokofjev: nedokončený deník. Vypráví o tom, jak velký skladatel 20. století putoval světem, než učinil osudové rozhodnutí vrátit se do tehdejšího Sovětského svazu.

Poslední Český křišťál poputuje do Polska. Jaroslav Minkiewicz a Tomasz Baginski spojili své talenty, aby divákům připomněli nadčasový příběh Sedm bran jeruzalémských v hudebním zpracování Kryzstofa Pendereckého, předního představitele polské hudby minulého století.

Ocenění Nadace Vize 97 Dagmar a Václava Havlových bylo uděleno pořadu Magdalena brněnského studia České televize v koprodukci s Central European Music Agency v režii Ondřeje Havelky. V diváckém hlasování jednoznačně zvítězil dokument Magdalena.

Úroveň i prestiž stoupá
"Otevřeli jsme pražský televizní festival nejširší veřejnosti a nabídli jí kvalitní pořady všech hudebních žánrů, od klasiky přes rock, pop až po world music," uvedl výkonný ředitel festivalu Vítězslav Sýkora. Hlavním motivem přehlídky je podle něj hledání atraktivních hudebních a tanečních pořadů a jejich návrat do hlavních vysílacích časů. Festival začal 13. června tradičním prologem v podobě Dne České televize, končí dnes. Počet přihlášených filmů podle organizátorů Zlaté Prahy rok od roku klesá, loni jich byla stovka a předloni o 140 více.

Sýkora to ale nepovažuje vzhledem k celosvětové ekonomické krizi za problém. Poznamenal, že stoupla umělecká úroveň a prestiž festivalu. Už potřetí za sebou si ho vybraly také proslulé americké televizní ceny Emmy jako místo konání svého semifinále v kategorii evropské programy, které jsou věnovány umění a umělcům. Bližší informace se nacházejí na www.festivalzlatapraha.cz.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás