Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hlavní cenu AniFestu si odnesl britský režisér Philip Hunt

Kultura

  18:53
TEPLICE - Vítězem devátého ročníku festivalu animovaných snímků AniFest, který dnes skončil v Teplicích, se stal snímek Ztráty a nálezy britského režiséra Philipa Hunta. Odnesl si hlavní cenu Grand prix AniFest 2010.

Plakát letošního AniFestu foto: ČTK

Mluvčí festivalu Magdalena Šebestová ČTK informovala, že porota ocenila hlavně citlivé zpracování poetického a etického příběhu, kde všechny filmové složky, jako jsou výtvarné řešení, 3D animace, střih, zvuk a režie, tvoří mimořádně zdařilý a vyvážený celek.

Na letošní festival přihlásili autoři z 56 zemí 1315 filmů, které soutěžily v deseti kategoriích. U poroty bodovali i čeští autoři. V kategorii Krátký film od 15 do 60 minut zvítězil snímek Psí historie od Břetislava Poja, mezi celovečerními filmy snímek Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny? režiséra Jiřího Barty.

Tématem letošního ročníku bylo připomenutí sta let od narození známého českého režiséra Karla Zemana. Na festival zavítala i řada známých osobností animovaného filmu, například legenda italské animace Bruno Bozzetto.

Organizátoři festivalu již na příští rok chystají uspořádání dalšího ročníku, který se v Teplicích uskuteční od 26. dubna do 1. května. Jeho čestnou prezidentkou bude Michaela Pavlátová. Šebestová uvedla, že severočeské lázeňské město zvolili záměrně, protože leží blízko Německa, kde je silná animátorská tradice. Návštěvníci z Německa letos do Teplic přijeli, v příštích ročnících má spolupráce s nimi narůstat.

Podle Šebestové milovníci animovaných filmů, kteří se letos do Teplic nedostali, o nejlepší věci z letošního AniFestu nepřijdou. Organizátoři festivalu stejně jako v uplynulých letech chystají Ozvěny AniFestu, při nichž divákům v kinech po celém Česku představí snímky z letošního festivalu.

Autor: