Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hlavní je autenticita, říká Helena Třeštíková. Pusťte si její filmy zdarma

Kultura

  6:00
Známá česká dokumentaristka má na kontě desítky filmů a řadu ocenění, například cenu za nejlepší evropský dokument, jež získala jako jediná Češka a kterým se v roce 2008 stal snímek René. prostřednictvím serveru Lidovky.cz si můžete pustit zdarma dva její snímky, mapující různá období její tvorby: portrét Dvě jubilea Jana Zrzavého (1976) a rodinou kroniku Soukromý vesmír (2012).

Režisérka Helena Třeštíková. foto: Krakow Film Festival

Helena Třeštíková (nar. 1949), vystudovala  Katedru dokumentární tvorby na FAMU a jako jedna z prvních v ČR se začala věnovat časosběrné metodě - sledování lidských osudů v delším časovém úseku. Její první časosběrný projekt sledoval šest manželských párů od chvíle sňatku a výsledkem byl cyklus pro televizi s názvem Manželské etudy (1987), kterým se poprvé dostala do širšího povědomí diváků. S velkým úspěchem následovaly např. filmy Marcela, Sladké století či Ženy na přelomu tisíciletí. Zaujala také snímkem Katka (2009), ve kterém čtrnáct let sleduje život mladé narkomanky. Od roku 2002 vede realizační dílnu na KDT na FAMU a na kontě má více než 60 filmů.

Helena Třeštíková s cenou Český lev za nejlepší dokument za film Katka.

Hrdiny jejích filmů jsou lidé zcela neznámí, ale také veřejně známé osobnosti. „Snažím se nevnímat rozdíl mezi lidmi kameře částečně uvyklými a lidmi zcela neznámými. Pro mě je důležitá autenticita jejich projevu“, říká Třeštíková. Co považuje za milníky své filmové kariéry? „Prvním milníkem bylo rozhodnutí zabývat se filmem. Studovala jsem střední výtvarnou školu a nějakou dobu se zdálo, že má cesta povede úplně jinudy. Dalším milníkem se pak stalo přijetí na FAMU na katedru dokumentu, kde jsem se zcela našla. Z filmové tvorby pro mě byl důležitý snímek Zázrak z roku 1975 - první, ještě neuvědomělý časosběrný dokument. Úplně zásadním se v roce 1980 stal vstup do projektu později nazvaného Manželské etudy. Od té doby jsem se rozhodla věnovat se systematicky a cíleně časosběrné metodě. Uvedení Manželských etud v televizi v roce 1987 a následné ohlasy byly dalším důležitým bodem k rozhodnutí prosazovat časosběrné projekty.“

Filmy ke shlédnutí online:
Vysoce hodnocený snímek Dvě jubilea Jana Zrzavého (1976) zachycuje pozdní život významného českého malíře světového významu. Za kamerou stál známý dokumentarista Jan Špáta.

Druhým filmem, který si můžete pustit jedním kliknutím, je Soukromý vesmír. Snímek z roku 2012 ukazuje život jedné obyčejné české rodiny, ale také proměny české společnosti v posledních čtyřech dekádách. Hrdiny filmu jsou členové rodiny Honzy, který se se narodil v roce 1974 do neradostné doby reálného socialismu v Československu. Jeho rodiče Jana a Petr v té době neměli vlastní byt a bydleli v jednom pokoji u Janiny rozvedené maminky a ovdovělé babičky. Po několika letech se rodina odstěhovala z Prahy do Liberce, kde si Petr našel práci s bydlením pro rodinu. Když se Honza narodil, začal si jeho otec psát rodinnou kroniku a pokračoval v tom následujících 37 let...

Snímky přinášíme prostřednictvím portálu DAFilms.cz., který připravil online retrospektivu Heleny Třeštíkové zahrnující několik desítek snímků. K vidění jsou zdarma až do neděle 5. 10. 2014.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.