Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hlídali nás tehdy čtyři tajní

Kultura

  8:40
KARLOVYVARY - Na karlovarském festivalu, kde v sobotu převzal Cenu prezidenta festivalu za umělecký přínos, okouzlil britský herec Christopher Lee Čechy tím, že zpíval Prodanou nevěstu v originále. Stejně učaroval Saruman z Pána prstenů i Rusům, Španělům, Francouzům a Němcům, které zdravil v jejich jazyce. Zvládl by i Řeky. Zaklínal se, že česky umí jen zpívat, přesto se s fotografem loučil s žádostí, aby použil jen ty fotky, na kterých nevypadá jako „zadek“. Téměř bez přízvuku.

Britský herec Christopher Lee převzal na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Cenu prezidenta MFF. foto: ČTK

* LN V roce 1985 jste filmoval v Praze...
Panebože. To byl strašný film.

* LN On byl dost strašný i ten název Kvílení II: Moje sestra je vlkodlak.
Vůbec mi to nepřipomínejte. Když jsme ho natáčeli, tak jsem říkal režisérovi, že je všechno špatně. Třeba ta zvířata měli být vlci, a oni vypadali jako opice z Planety opic. Říkali, že to změní ve studiu trikově, ale samozřejmě to neudělali. Je to škoda, protože to byl dobrý scénář. Pak jsem v Praze natáčel začátkem 90. let ještě Mladého Indianu Jonese.

* LN Jak si pamatujete Československo 80. let?
Nebylo to příjemná zkušenost. Neměli jsme žádné problémy, až na to, že nás neustále hlídala tajná policie. To, čemu vy jste říkali Státní bezpečnost. Na place byli čtyři agenti v civilu, ale bylo jasné, že jsou to agenti. S mými zkušenostmi z války nebylo těžké je poznat.

* LN Natáčeli jste tenkrát na Barrandově?
Jednu nebo dvě scény.

* LN O Česku toho víte poměrně dost. S přehledem jste vyjmenoval například všechny parašutisty, kteří se zúčastnili atentátu na Reinharda Heydricha, v originále jste zazpíval árii z Prodané nevěsty...
Vím hodně o českých skladatelích, Antonínu Dvořákovi, Bedřichu Smetanovi. Mám rád Leoše Janáčka, jeho Lišku Bystroušku a Glagolskou mši. Mám nahrávku Dalibora, kterého zpívá Beno Blachut. To byl tenor! V češtině umím zpívat, ale jinak ji samozřejmě neumím, protože je to obrovsky těžký jazyk. Rozeznávám ale určitá slova, která máte společné s ruštinou nebo polštinou. Umíte si představit, jak je těžké říct „Slyšel jsem, žes hodný hoch“? Zazpívat to ještě jde, protože jazyk je jako hudba.

* LN Je vám šestaosmdesát, ale na setkání s diváky a tvůrci jste budil dojem, že máte fenomenální paměť. Na data, osobnosti, historické události...
Jako hodně starých lidí si velmi dobře pamatuji minulost, ale co se mi stalo včera nebo dnes, tak to zapomínám. Člověk si asi pamatuje pouze to, co je důležité. Pokud něco důležité není, tak to chcete zapomenout.

* LN Byl jste vojákem u RAF, pak jste odešel k filmu a vaše kariéra trvá už šedesát let. Kdo vás nejvíce ovlivnil?
Určitě právě Jozef Gabčík a Jan Kubiš, protože byli zapojeni do operace Anthropoid. Na Heydricha zaútočili v den mých narozenin, tak to nezapomenete. A samozřejmě jsem o nich věděl i kvůli své práci během války i po ní. Je strašné, že někteří nacisté jsou stále živí. Teď například po jednom pátrají v Chile.

Christopher Lee (1922)
Jako Scaramanga znepříjemňoval život Jamesi Bondovi, přitom si měl agenta, jehož stvořil jeho nevlastní bratranec Ian Fleming, zahrát sám. Na filmové zloduchy má štěstí – byl Fu Manchou, Draculou, hrabětem Dooku, Sarumanem i Rasputinem. Méně známá je jeho role zakladatele pákistánského státu Mohammeda Ali Jinnaha. Držitel Řádu britského impéria o herecké kariéře nesnil. Hercem se stal náhodou až po službě u britského letectva během 2. světové války. Syn italské hraběnky a vojáka obdivuje české parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří spáchali atentát na Reinharda Heydricha.

* LN A z filmové branže?
Walter Houston, otec Johna. Clark Gable a Spencer Tracy. Potkal jsem se s nimi, ale bohužel jsem s nimi nepracoval. Skvěle se pracovalo s Billem Wilderem a po něm s Timem Burtonem. Kdykoliv bych také znovu pracoval s Johnnym Deppem. Ze starší generace to jsou Gene Hackman, Al Pacino, Jack Nicholson a pak je tu mladší generace jako Daniel Day-Lewis nebo Leonardo DiCaprio, který se neustále zlepšuje. Skvěle se mi také pracovalo s Danisem Tanovičem na jeho filmu Triage.

* LN Potkal jste se taky s J. R. R. Tolkienem...
Jen velmi krátce. Jen jsme se pozdravili v hospodě. Já jsem znal samozřejmě jeho, on mě ne. Když vyšel Pán prstenů, tak jsem snil o tom, že ho jednou někdo zfilmuje. Tehdy to bylo naprosto nemožné. Žádné digitální technologie. Vždycky jsem si v tom chtěl zahrát. Když jsem Pána prstenů četl, bylo mi třicet a představoval jsem si sám sebe jako Gandalfa. Když na to filmování konečně došlo, tak Ian McKellen byl o sedmnáct let mladší, což je podstatný rozdíl. Já už nemohl kvůli operaci srdce vylézt na vrchol hory, což se po Gandalfovi v roli chtělo. Později jsem zjistil, že se mnou Peter Jackson vždycky počítal na Sarumana.

* LN Zmínil jste se, že byste rád namluvil draka v Hobitovi. Už vás oslovili?
Ne, já oslovil je. Někdy je prostě nenapadne, že by určitou roli mohl dělat určitý herec, tak jsem se připomenul a uvidíme. Ani nevím, jestli se ten film natočí. Slyšíte jen samé zprávy o tom, že se někdo soudí s New Line Cinema, nebo že se chystá jiný film podle Tolkiena...

* LN Nebyla by to první animovaná postavička, kterou byste daboval. Kdysi jste přemlouval sám sebe do němčiny jako král v animovaném filmu Poslední jednorožec.
To je pravda. Dabovali jsme to ve studiích v Babelsbergu. Další animovaný film, ve kterém mluvím, je animovaná verze Hvězdných válek: Klony útočí, která právě jde do kin.

* LN Ve hrané verzi Hvězdných válek máte jako hrabě Dooku bojovou scénu. Kolik z toho jste vy a kolik jsou triky?
Většinu z toho jsem já. Přirozeně jsem nemohl běhat. Trikově byly udělané i věci a pohyby, které by neudělal ani nikdo mnohem mladší. Bylo to těžké.

* LN Byl jste fanouškem Hvězdných válek předtím, než vás George Lucas obsadil?
Viděl jsem je a bavily mě. Můj přítel Peter Cushing si zahrál v prvním dílu, který byl vlastně poslední, tak si asi George Lucas řekl, proč neobsadit i mě. Zajímavé je, že „doku“ údajně znamená v japonštině „jed“. Nevím, jestli je to pravda a jestli to George věděl. Každopádně George napsal předmluvu k mé autobiografii a Peter Jackson je zas autorem předmluvy ke knize o mých filmech.