Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Holandský elektronik Junkie XL zahraje v Praze jen několika VIP hostům

Kultura

  8:30
Jedna z hvězd světové elektronické scény Junkie XL přijíždí po třech letech zpět do České Republiky. V pátek 2. října vystoupí v pražském Slovanském domě na noci s názvem Night Redesigned. Jen pro zvané!

Junkie XL foto: archiv JXLReprofoto

Junkie XL nebo JXL, vlastním jménem Tom Holkenborg, patří k tomu nejlepšímu, co holandská elektronická scéna nabídla světu. "Junkie XL je jméno, o které jsme již dva roky usilovali, a jsme nadšeni, že se nám jej podařilo potvrdit pro tuto speciální party," tvrdí za pořadate Martin Kučera. Jedná se ale o soukromou akci a vstupenky se rozdávají pouze pozvaným osobám.

A Little Less Conversation
Junkie XL nebo JXL se s rytmem v krvi narodil a hudbu objevoval prostřednictvím hry na bicí, do kterých se zamiloval už jako osmiletý. K nim se později přibyl klavír a basová kytara, a i přes klasickou hudební výchovu své matky, učitelky hry na housle, si cestu k syntetizátorům dlouho nehledal.

Jako multiinstrumentalista a producent prošel v 90. letech new wave kapelami Weekend at Waikiki a Nerve, později se věnoval produkci různých interpretů a v roce 1997 zkomponoval za pomoci kytaristy Dina Cazarese svoje debutové album Saturday Night Teenage Kick. To byly výrazně rockově-breakbeatové, zatímco druhé, s názvem Big Sounds Of The Drags, bylo již laděno o dost tanečněji. Mezi světovou elitu však Junkie XL prorazil až v roce 2002 remixem hitu od Elvise Presleyho A Little Less Conversation, kterým si podmanil celý svět taneční hudby.

Dnes má Junkie XL na kontě, kromě projektů pro reklamní branži, pět studiových album, dva soundtracky a spolupráci s hvězdami jako Britney Spears, Bloc Party, Coldplay, Avril Lavigne, Rammstein, Scissor Sisters, Justin Timberlake nebo Fear Factory. Zkomponoval hudbu pro reklamní spot Nike pro mistrovství světa ve fotbale a k několika videohrám. V roce 2008 byl nominován na cenu Grammy za remix Madonnina hitu 4 Minutes, který nazpívala s Justinem Timberlakem.

Aktuálně prezentuje své již v pořadí páté autorské album s názvem Booming Back At You, na kterém spolupracoval mj. s vokalistkou Nicole Morier na skladbě Mad Pursuit. O ní Junkie říká: "Nicole na této skladbě odvedla úžasnou práci, a dává nahrávce zcela jinou energii. Připomíná mi to něco, co by mohlo být v Tarantinově filmu. Je svým způsobem drsná až nestoudná. Je o klukovi, který se zblázní do špatné holky, pronásleduje ji, a přitom se v autě rozmlátí na kusy."

Autoři: