Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hold španělskému modernímu umění. Galerie výtvarného umění v Ostravě chystá novou výstavu

Honorio García Condoy - Žena v křesle. foto: GVUO

OSTRAVA - Býčí zápasy, Don Quijote, ženy, víno, zátiší. Galerie v Ostravě (GVUO) má hned po té pražské největší sbírku španělského umění u nás. V této podobě ji bude vystavovat poprvé od roku 1992. Online vernisáž proběhne 4. května v 17.00.
  18:00

V rámci výročí 95 let Domu umění připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě výstavu obrazů, kreseb a grafik šestnácti španělských umělců, kteří zakotvili v Paříži. Vystavené exponáty jsou rozděleny do osmi tematických sekcí. Převážně jde o kresby a grafiky, ale i o velmi kvalitní výběr maleb. Všechny pocházejí ze sbírky GVUO. 

Oscar Dominguez - Plodnost.
Ismael Gonzales de la Serna - Zátiší.

„Výstava se omezuje na období kolem roku 1946, kdy se v pražském Mánesu konala pod záštitou Československé republiky první poválečná zahraniční výstava s názvem Umění republikánského Španělska. Značná část vystavených prací zůstala v československých sbírkách, mimo jiné i v Ostravě,“ řekl Pavel Štěpánek, kurátor a odborník na dějiny umění hispánského světa. Španělům se v Česku podařilo navázat velmi přátelské vztahy s místními umělci. 

Kvalitu ostravské sbírky španělského moderního umění podtrhla výstava Óscar Domínguez v Československu, která se uskutečnila k výročí narození tohoto umělce v jeho rodném městě Tenerife na přelomu let 2016 a 2017.

Výstava v galerii potrvá až do 6. června. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!