Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hollywood kvůli rasismu tratí až 220 miliard korun ročně, tvrdí nová studie

Kultura

  5:00
Studie respektované americké konzultační firmy McKinsey & Company přišla s výsledkem, že hollywoodská studia by si souhrnně polepšila o zhruba 10 miliard dolarů (v přepočtu na koruny 220 miliard), kdyby lépe řešila problém strukturálního rasismu ve filmovém průmyslu.

Hattie McDanielová (vpravo) byla první úspěšnou černošskou herečkou. Byla také první černoškou s Oscarem. foto: Warner Bros.

Během posledních několika let se opakovaně ozývají filmaři, aktivisté i prostí diváci s voláním, aby Hollywood věnoval větší pozornost projektům afroamerických tvůrců a víc do procesu tvorby zapojoval rasové menšiny. Tento strukturální rasismus, jak je věc nazývána, vedl i k tomu, že si mnoho filmařů a herců z rasových menšin na podmínky vládnoucí ve filmovém průmyslu ostře a dlouhodobě stěžuje.

Shannon McIntoshová, Quentin Tarantino se svou ženou Daniellou Pickovou,...
Producent filmu David Heyman.

Společnost McKinsey & Company zveřejnila studii, ve které škodu způsobenou strukturálním rasismem vyčísluje. Kdyby Hollywood věnoval této problematice větší pozornost, mohl by být bohatší až o deset miliard dolarů. 

Výsledek studie vychází z analýzy dvou tisíc filmů a četných rozhovorů s filmaři a herci. Data ukázala, že filmy afroamerických tvůrců jsou obecně filmovými studii podfinancovávány, ačkoliv mají mnohem větší šanci na návrat investic. 

Společnost připomíná, že zhruba jen 6 % filmařů v Hollywoodu jsou Afroameričané. Herci tmavé barvy pleti pak také údajně dostávají méně rolí - v průměru „jen“ šest na každých devět rolí svých bílých kolegů. Studie hovoří i o takzvané černé dani (black tax), situaci, kdy musí afroameričtí tvůrci často sáhnout hluboko do vlastních kapes, aby jejich projekt vůbec spatřil světlo světa.