Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

V Hongkongu zrušili premiéru hororu s postavou Medvídka Pú, důvody neuvedli

Kultura

  17:03
V Hongkongu zrušili premiéru britského hororu Medvídek Pú: Krev a med plánovanou na tento týden. Právě k této postavě je často přirovnáván čínský prezident Si Ťin-pching. Distributor důvody zrušení premiéry neuvedl.

Z hororu Medvídek Pú: Krev a med foto: Profimedia.cz

O zrušení premiéry píše list The Guardian.

V roce 2020 zavedla Čína v Hongkongu po několika měsících prodemokratických protestů přísný bezpečnostní zákon, na jehož základě již čínské úřady zakázaly promítání několika dalších snímků.

Hongkongský filmový distributor VII Pillars Entertainment na Facebooku uvedl, že „velmi lituje“ zrušení čtvrteční premiéry filmu. Důvody tohoto kroku ale neuvedl. Společnost Moviematic, která projekci hororu plánovala na úterý, na sociálních sítích psala o zrušení z „technických důvodů“.

Z hororu Medvídek Pú: Krev a med

Na postavu z knihy britského spisovatele A.A. Milnea Medvídek Pú cílí čínští cenzoři již několik let kvůli posměšným memům, v nichž kritici přirovnávají prezidenta Číny k oblíbenému dětskému hrdinovi. Toto srovnání vzniklo v roce 2013, když Si navštívil Spojené státy a setkal se se svým tehdejším protějškem Barackem Obamou. Někteří internetoví komentáři začali dvojici přirovnávat k medvídkovi Pú a Tygrovi.

Postava medvídka Pú se již objevila při protestech proti koronavirovým uzávěrám v Číně s bílým listem symbolizujícím cenzuru, ale také při loňských demonstracích za svobodu v Hongkongu, které se konaly v Thajsku.

Od roku 2020 zavedla Čína v Hongkongu po několika měsících prodemokratických protestů přísný bezpečnostní zákon, který umožňuje až doživotím trestat podvratnou činnost, terorismus či spolupráci se zahraničními silami. Na jeho základě se nyní v Hongkongu koná soudní proces se 47 prodemokratickými aktivisty. Podle úřadů se dopustili podvratné činnosti tím, že organizovali neoficiální primární volby.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla v roce 1997 pod správu Číny, která se přitom v rámci principu „jedné země, dvou systémů“ zavázala ponechat Hongkongu řadu svobod. Ty ale Peking podle kritiků čím dál víc omezuje.

Autoři: ,