Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hopper prostřílel Warholův obraz. Ten z herce udělal spoluautora

Kultura

  21:44
NEW YORK - Aukční síň Christie's připravuje další dražbu obrazů ze sbírky amerického herce Dennise Hoppera. Kromě filmových plakátů a fotografií bude na prodej také Warholův kolorovaný portrét Mao Ce tunga, který herec v návalu nečekané inspirace dvakrát prostřelil pistolí.

Warholův obraz se zásahy Dennise Hoppera foto: ČTK

Incident se prý odehrál začátkem sedmdesátých let, kdy podle svědků Hoppera zaujal barevný Mao v koutě Warholova ateliéru. Herec popadl pistoli a obraz dvakrát zasáhl. Namísto toho, aby Hopperovi vynadal, byl prý Andy Warhol z jeho úpravy tak nadšen, že jej označil za spoluautora díla. K průstřelům později přidal vysvětlivky "varovný výstřel" pro díru nad Maovým ramenem a
"zásah" pro díru v jeho obočí.

Hopper se kromě své impozantní herecké kariéry věnoval také malování a fotografování. Přátelil se s předními americkými umělci včetně Warhola nebo Roye Lichtensteina. Jeho sbírka obsahovala na 300 uměleckých děl. Herec zemřel loni v květnu.

Ze sbírky Dennise Hoppera

Jeho děti, které po Hopperově smrti sbírku zdědily, ji nyní rozprodávají, údajně na přání svého otce. Podle Cathy Elkiesové z aukční síně Christie's si rodina přála ponechat pouze ty nejosobnější věci, jako jsou Hopperovy fotografie.

Mezi obrazy, které budou 11. a 12. ledna nabízeny ke koupi, jsou také plakáty k Hopperovým filmům nebo 158stránkový scénář k filmu Bezstarostná jízda.

Rok 2010 v obrazech

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...