Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hořícímu keři se tleskalo na festivalu v Rotterdamu

Kultura

  19:00
ROTTERDAM - Na filmovém festivalu v Rotterdamu měl ve středu mezinárodní premiéru trojdílný projekt Hořící keř, věnovaný památce Jana Palacha. Natočila ho polská režisérka Agnieszka Hollandová. V České republice tuto minisérii právě vysílá HBO, v neděli uvede její druhou část.

Minisérie Agnieszky Hollandové Hořící keř foto: HBO

"Film byl přijat velice vstřícně. Ukázalo se, že síla tohoto příběhu je mezinárodní," komentovala reakci publika na festivalu v Rotterdamu producentka HBO Europe Tereza Polachová. Diváci podle ní po projekci tleskali vestoje a tvůrci, mezi nimi i scenárista Štěpán Hulík a herec Vojtěch Kotek, odpovídali na dotazy.

"Na uvedení v Rotterdamu navážou televizní premiéry v teritoriích - první bude 5. února právě v Nizozemsku, další budou v Evropě následovat od 3. března," řekl jednatel HBO Europe Ondřej Zach. Velká premiéra se podle něj uskuteční 26. února ve Varšavě. Tam by měla být režisérka Hollandová, která právě natáčí v USA, přítomna osobně.

Jak zavládla normalizace

Tatiana Pauhofová v minisérii Hořící keř hraje advokátku Palachovy rodiny Dagmar Burešovou, která obhajovala disidenty. Poslance Viléma Nového, který tehdy Palachův čin zlehčoval lživým prohlášením o "studeném ohni", hrál Martin Huba. V dalších rolích se objevili Petr Stach, Jaroslava Pokorná, Ivan Trojan, Vojtěch Kotek, Igor Bareš, Jan Budař, David Novotný a Stanislav Zindulka.

Snímek o celkové stopáži přes čtyři hodiny začíná rekonstrukcí Palachova činu, který se 16. ledna 1969 upálil ve snaze vyburcovat společnost, aby se nesmířila s vývojem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Na příběhu mladé právničky, která se ujala zastupování Palachovy matky ve sporu s komunistickým funkcionářem, sleduje proměnu společnosti - od masového tichého vzdoru vrcholícího Palachovým pohřbem k rostoucí rezignovanosti a nastupující normalizaci. Připomíná i sebeobětování Jana Zajíce z února 1969, dění ve studentských kruzích, kolaborantské aktivity příslušníků StB i to, jak chtěl komunistický režim vymazat Palachův odkaz z národního povědomí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!