Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

‚Několikrát masturboval, když si představoval, jak k němu přijdu‘. Filmař Toback měl obtěžovat 300 žen

Kultura

  13:57
LOS ANGELES / PRAHA - Deník Los Angeles Times zveřejnil, že dostal stovky stížností na režiséra a scenáristu Jamese Tobacka. Vystoupily proti němu i slavné herečky Julianne Mooreová nebo Rachel McAdamsová. Filmař všechna nařčení odmítá.

Herečka Rachel McAdamsová. foto: ČTK/AP

„Věříš mi? Nemůžeme spolu dále pracovat, pokud mi nebudeš věřit. Potřebuji, aby ses svlékla a tenhle monolog odříkala nahá,“ měl údajně říct James Toback herečce Selmě Blairové. „Proč by měla být moje postava nahá? Je to přece právnička v soudní síni,“ odpověděla mu. „Potřebuji vidět, jak se pohybuješ. Jak spokojená jsi se svým tělem,“ odvětil filmař.

Herečky Selma Blairová a Rachem McAdamsová.
Americká herečka Rachel McAdamsová.

V neděli 22. října vydal deník The Los Angeles Times zprávu o tom, že filmař James Toback sexuálně obtěžoval 38 žen. Toback všechna nařčení popřel. Podle svých slov se s většinou z těch žen nikdy neviděl, nebo je viděl jen na krátkou chvíli. Také prozradil, že bere silné léky na srdce a na cukrovku, takže by to pro něj posledních 22 let bylo fyzicky nemožné.

Filmař James Toback.

Tím to ale neskončilo. Za čtyři dny od vydání měl deník nasbíráno více než 300 stížností od žen, které měl Toback obtěžovat. Mezi nimi je i oscarová herečka Julianne Mooreová. O tu se měl filmař pokoušet hned dvakrát.

‚Věděl jsem to a nic neudělal.‘ Režisér Tarantino přehlížel Weinsteinova obtěžování

Špatné vzpomínky má i herečka Rachel McAdamsová. „Řekl mi, že dnes již několikrát masturboval, když si představoval, jak k němu přijdu na pohovor,“ popisuje zážitek s Tobackem herečka. „Omluvila jsem se a šla okamžitě domů. Nemohla jsem vůbec usnout,“ dodává.

Americká herečka Rachel McAdamsová.

Režisér James Gunn (Strážci Galaxie) prozradil, že věděl minimálně o 15 případech Tobackova obtěžování. „Zkoušel to hned na tři moje přítelkyně, dvě výborné kamarádky a jednu členku rodiny, kterou obtěžoval dokonce dvakrát,“ řekl Gunn.

Katalyzátor všech obvinění ze sexuálního obtěžování byla kauza producenta Harveyho Weinsteina. Toho zatím obvinilo více než 70 žen.  James Toback je tak s více než čtyřnásobkem zatím největším odhaleným sexuálním predátorem Hollywoodu.

Toback v Hollywoodu debutoval v roce 1974 snímkem Gambler, ve kterém si hlavní roli zahrál James Caan. V roce 1992 byl nominován na Oscara za scénář ke gangsterskému snímku Bugsy.