Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hostem festivalu Scandi bude islandský režisér Benedikt Erlingsson

Kultura

  14:10
Pátý ročník přehlídky současných severských filmů Scandi začíná ve čtvrtek 10. ledna premiérou dánské komedie Svátky klidu a míru. Další ostře sledovanou premiérou bude islandská Žena na válečné stezce, která se představí 12. ledna a do českých kin vstoupí na konci měsíce.

Žena na válečné stezce foto: Scandi

Je lepší metodou záchrany světa sabotáž stožárů vysokého napětí, nebo adoptování ukrajinského sirotka? Tuto otázku řeší svérázná „zenová teroristka“ ve šťavnatém, ironickém, nádherně nasnímaném a lahodně nazvučeném filmu Benedikta Erlingssona, který se podobně jako v povídkovém filmu O koních a lidech zabývá laskavými črtami islandské svéhlavosti.

Padesátnice Halla je zdánlivě spořádaná učitelka a sbormistryně, ale pod klidným zevnějškem dříme víc, než se na první pohled zdá. Tvrdá a nekompromisní žena má ještě druhý život – vede totiž soukromou válku s průmyslovými giganty, kteří ničí islandskou krajinu. Nejhledanější žena ostrova řeší s lukem v ruce dilema mnohých z nás: jak svým dílem přispět k tomu, aby nedošlo k ekologické a sociální katastrofě?

Režisér snímku Žena na válečné stezce Benedikt Erlingsson osobně uvede premiéru filmu v pražském kině Lucerna. 

Scandi přinese do českých kin kvalitní výběr novinek i starších oblíbených titulů z islandské, dánské, švédské a norské produkce. Od 10. do 13. ledna nabídne v 15 městech po celé republice celkem dvě desítky filmů včetně distribučních premiér. 

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...