Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Brutální Hra na oliheň bude hitem Halloweenu. Prodeje tenisek soutěžících vylétly o 7800 procent

Korejský seriál Hra na oliheň (2021). foto: Netflix

Popularita seriálu i jednoduché kostýmy zapříčinily, že je Hra na oliheň hitem letošního Halloweenu. Poptávka je tak obrovská, že se bílé tenisky od firmy Vans, jež mají v seriálu všichni účastníci, prodávají o 7800 procent lépe než před premiérou .
  5:00
Stařec Il-Nam nemá na záznamu z kamery žádnou barvu, ačkoliv ho panenka vidí...
Korejský seriál Hra na oliheň (2021).

Song Ki-hun (Lee Jeong-jae) je dokonalým archetypem Puškinova zbytečného člověka. Je mu hodně přes třicet, žije u matky, má dluhy a se svou malou dcerou z rozpadlého manželství nemá zrovna ideální vztah. Když se mu naskytne příležitost vydělat si nemalé peníze účastí v soutěži, rozhodne se chytit příležitost za pačesy. Nevědomky se ale upsal něčemu, co místo AZ kvízu připomíná systematická jatka.

Firmy se často potýkají s nedostatkem zboží na Halloween a Vánoce, stavem, který jen prohloubila covidová krize. Americká obuvnická společnost Vans určitě ještě před nedlouhou dobou netušila, že příčinou jejího nedostatku bude překvapivý seriálový hit z Jižní Koreje.

Účastníci titulní hry nosí v seriálu bílé nazouvací tenisky, notně podobné právě těm od značky Vans. Firma hlásí, že od uvedení seriálu vzrostla poptávka po této obuvi o celých 7800 procent. 

Nazouvací tenisky v seriálu.

Bílé nazouvací tenisky značky Vans.

Ve prospěch halloweenské oblíbenost Hry na oliheň kromě načasování hovoří i jednoduchost kostýmů. Účastníkům stačí zelené bundy a bílé tenisky, dozorcům rudý overal a poněkud specifická maska, jež se dá ale za pár drobných sehnat na kterémkoliv z webových obchodů.

Podobným trendem byly v uplynulých letech i kostýmy inspirované seriálovým hitem Papírový dům (La casa de papel). Ve španělském příběhu o loupeži v madridské mincovně na sobě parta antihrdinů-lupičů má červené overaly a jednoduché obličejové masky s obličejem malíře Salvadora Dalího. 

Seriál Papírový dům (2017-). Tvůrce: Álex Pina.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...