Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Hřebíky v hlavě i jiné skopičiny. HBO do seriálové podoby převede kultovní horor Hellraiser

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - V roce 1986 vydal britský spisovatel Clive Barker temnou povídku Srdce propadlé peklu (v pozdějších vydáních už jako Hellraiser). Ta se stala tak oblíbenou, že pouhý rok na to sám Clive Barker režíroval její filmovou adaptaci.

Snímek Hellraiser (1987). Režie: Clive Barker. foto: EFD

Herec Doug Bradley hrál ve filmu tajemného Pinheada, jednoho z rasy Cenobitů, pekelných posluhovačů. Sean Chapman zase Franka Cottona, muže, kterému se podařilo otevřít bránu do alternativní dimenze. 

Snímek Hellraiser (1987). Režie: Clive Barker.
Snímek Hellraiser (1987). Režie: Clive Barker.

Snímek byl nakonec díky svému velice skromnému rozpočtu 1 milion dolarů úspěchem, protože vydělal zhruba 14,6 milionů. Značka Hellraiser se nakonec během 35 let dočkala rovných deseti filmů velmi kolísavé kvality. Žádnému z pokračování se nepodařilo přiblížit se oblíbenosti prvního dílu. Pinhead je považován za jednu z nejděsivějších postav hororové historie. 

Nový seriál HBO by podle dostupných informací neměl být restartem série, jak je v dnešní době zvykem, ale spíše volným pokračováním. Autory scénáře jsou  Mark Verheiden (seriály Bažináč, Battlestar Galactica) a Michael Dougherty (Superman se vrací, Halloweenská noc). O režii několika dílů se postará  David Gordon Green (Halloween, Vítězství je naše). Podle dostupných informací se na projektu nepodílí autor předlohy Clive Barker.

Hellraiser se dočká i filmového restartu. Ten byl oznámen již před více než rokem a postará se o něj scenárista David S. Goyer (Batman začíná, Muž z oceli). Se seriálem nebude mít nic společného.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!