Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hudba v krabici i lávka přes Václavák. Do ulic Prahy vtrhlo Quadriennale

Evropa

  6:00
PRAHA - Včerejším slavnostním zahájením odstartoval 13. ročník Pražského Quadriennale, nejvýznamnější mezinárodní přehlídky v oblasti divadla na světě. Festival zaměřený primárně na scénografii otevírá prostor nejrůznějším multižánrovým akcím, jeho součástí jsou jak přednášky, tak živé interaktivní performance, projekce nebo hudební projekty. Letos poprvé se bude vše odehrávat převážně v historickém centru Prahy.

Mariaelena Roque: Harakanay (Španělsko) foto: Pražské Quadriennale,

Akce spojené s Quadriennale se budou z velké části konat v oblasti pomyslného trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem. Festivalové centrum, ve kterém se také bude odehrávat řada akcí, bude v Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici. K vidění budou představení, přednášky a výstavy uvnitř významných staveb a památek města, tak i vystoupení a další akce ve veřejném prostoru. 

Hlavní programovou částí PQ´15 je Sekce zemí a regionů, která nabídne scénografické výstavy z 68 zemí světa s vlastními živými akcemi. Sám divák se mnohdy bude moci stát součástí interaktivních expozic, a bude tak ovlivňovat podobu desítek výstav, které se inspirovaly letošním tématem PQ SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika. 

Pražské Quadriennale
Z projektu Kmeny Pražského Quadriennale

V rámci festivalu bude také vystavěna speciální mostní lávka přes Václavské náměstí, na které budou moci diváci přehlédnout z ptačí perspektivy známé historické místo ve středu Prahy. 

„Na Quadriennale proto letos bude možné narazit na mrak, bouřku či vítr, slyšet i vidět hudbu nejrůznějších forem a zamyslet se nad odkazy umělců k politickému dění současnosti. Návštěvníci se tak mohou formou zážitkové výstavy pomyslně přesunout po mapě celého současného divadelního světa,“ říká umělecká ředitelka festivalu Sodja Lotker.

Finská instalace Meteorologická stanice

Například Finsko připravilo expozici Zvuk hudby (v krabici), jejímž prostřednictvím bude zkoumat schopnosti zvuku a hudby ovlivňovat prostor, čas a emocionální charakter místa či divadelní scény, a zároveň sleduje působení klimatických podmínek na zvuk. Finové přetvoří dopravní kontejner na koncertní místnost, kde budou hudební nástroje vystaveny extrémním změnám počasí: déšť vystřídá mráz, vedro zase záplavy nebo dokonce vichřici. Testovací skladbou, která zazní ve zvukové krabici, bude slavné Vivaldiho Čtvero ročních období.

Masky v ulicích i supermarketech

Jedním z hlavních projektů festivalu jsou také Kmeny, které budou mít podobu živých akcí probíhajících v Náprstkově muzeu i v pražských ulicích. Devadesát skupin maskovaných studentů i profesionálů projdou během 11 dní vždy od 10 do 19 hodin skrze centrum Prahy a pokusí se čelit běžnosti městského prostoru. Kmeny – maskované bytosti – se pokusí splynout na svých cestách po ulicích, v metru, v supermarketu s realitou všedních dní. Na nádvoří Náprstkova muzea budou také probíhat dvě výstavy: Recyklované divadlo a instalace Handa Gote, a přednáška Africké masky – změna identity, která bude pojednávat o nezastupitelné roli masek v tradiční africké kultuře.

Z projektu Kmeny Pražského Quadriennale

Důležitou část festivalu tvoří semináře a přednášky. Letos bude přednášet například kanadský divadelní režisér Robert Lepage, který se proslavil svými multimediálními produkcemi, dále jeden ze zakladatelů berlínského souboru Gob Squad Sean Patten nebo americká divadelní a filmová režisérka Julie Taymor, jejíž nejznámější film Frida získal šest nominací na Oscara, z nich dvě proměnil. 

Pocta Janu Nebeskému

Českou část Quadriennale bude mimo jiné zastupovat projekt SWEET SWEET SWEET Nebeský festival scénografky Jany Prekové, věnovaný režiséru a výtvarníku Janu Nebeskému. Projekt bude probíhat po celou dobu konání festivalu na piazettě a Nové scéně Národního divadla vždy od 10.00 do půlnoci. Dopoledne budou vždy věnována kritickým debatám, konferencím či workshopům. Hlavním bodem programu je světová premiéra inscenace Jana Nebeského „SWEET/SWEET/SWEET“, vytvořená exkluzivně pro tuto příležitost ve spolupráci s Národním divadlem. Premiéra proběhne 19. června a následující tři večery budou uvedeny její reprízy. V představení účinkují Saša Rašilov, Alois Švehlík, David Prachař či Kateřina Winterová.

Další významnou součástí programu bude FRESH TRASH - generační projekt, představující mladou generaci Nebeského žáků, nástupců a zajímavých talentů, jako například je Monika Načeva, Bio Masha, Vojtěch Lavička či Michal Cáb.

PQ - vstupné a slevy:

Základní vstupné: jednodenní 300 Kč, víkendová 400 Kč, pouze na jednu akci 100 Kč.

Dděti do 15 let a senioři nad 65 let mají vstup zdarma

Návštěvníci mohou využít speciální slevové akce, které vznikají ve spolupráci s partnerskými divadly, galeriemi, muzei, festivaly a kiny nebo Dopravním podnikem hlavního města Prahy. 

Každý, kdo na pokladně předloží jízdenku či Opencard, získá vstupné za polovinu. Stejně tak vstupenky z představení některých divadel zajistí poloviční vstupné. 

V pátek 19. června je vstup na PQ´15 zdarma pro všechny v rámci Dne s Českou televizí.

Otevírací doba lokací na PQ´15: 18. – 28. června, 10 – 19 hodin, 19. června, 10 – 23 hodin

Kde je možné zakoupit vstupenky: Colloredo-Mansfeldský palác, Clam-Gallasův palác, Topičův salón, Lapidárium Betlémské kaple, Galerie Nová síň, Kostel Sv. Anny - Pražská křižovatka, Kafkův dům

Více na www.pq.cz

Finančně úspěšný projekt

Minulý ročník festivalu, konaný v roce 2011, ukázal, že Pražské Quadriennale je nejen akcí významnou na uměleckém poli, ale dokáže významně přispět i do státní poklady. Padesát tisíc domácích i zahraničních návštěvníků festivalu utratilo přes 164 milionů korun, navýšení obratu se projevilo dokonce 393 miliony korun.

Podle výkonné ředitelky PQ Daniely Pařízkové získala tato akce grant z Evropské unie přes 760.000 eur (20,8 milionu korun). „Z 80 přihlášených a 14 podpořených projektů jsme uspěli v rámci víceletých akcí jako jediná organizace z ČR. To je nejvyšší částka, která kdy byla české kulturní akci z evropského rozpočtu udělena,“ řekla. Za nejobtížnější označila možnost získat peníze ze soukromých zdrojů. Čtyřletý cyklus výstavy totiž znemožňuje sponzorům nabízet kontinuální spolupráci; pro každý ročník musí být obnovena.

Rozpočet letošního ročníku činí na čtyřleté období 63 milionů korun. Ministerstvo kultury poskytlo 34 milionů, zhruba tři miliony tvoří další dotace. Spolu s tím, co vkládají zahraniční partneři, se celková částka blíží ke 100 milionům korun.

 

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.