Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hugh Laurie na turné. Dr. House dnes bude operovat v Brně

Kultura

  12:00
BRNO - Své hudební nadání dnes v Brně předvede britský herec Hugh Laurie, jenž se celosvětově proslavil zejména titulní rolí v seriálu Dr. House. V současnosti se držitel dvou Zlatých glóbů úspěšně věnuje hudební kariéře, inspiraci čerpá z tradičních žánrů amerického jihu, tedy jazzu a blues.

Hugh Laurie foto: 2media

Loni klavírista a zpěvák Laurie odehrál dva úspěšné koncerty v Praze. Pro letošek je Brno jeho jedinou českou zastávkou na turné propagujícím aktuální desku Didn't it Rain. Kritika nahrávku přijala vstřícně, stejně jako debut Let Them Talk z roku 2011.

ČTĚTE TAKÉ

Laurieho na pódiu doprovází kapela The Copper Bottom Band. Dějištěm dnešního koncertu je hala Rondo. "Dr. House" do Brna přijíždí z Bratislavy, poté míří do Německa a Polska.

Od dramatického spolku k doktoru Housovi

Celým jménem James Hugh Calum Laurie se narodil 11. června 1959 v Oxfordu. Vystudoval archeologii a antropologii v Cambridge a věnoval se také aktivně sportu, stal se juniorským mistrem Anglie ve veslování. Kvůli zdravotním problémům musel sportu nechat a začal se věnovat divadlu - zapojil se do činnosti univerzitního divadelního spolku Cambridge Footlight, kde působila také Emma Thompson a Stephen Fry. Od té doby se věnuje herectví, a to jak divadelnímu, tak filmovému. Prosadil se také jako televizní komik a úspěšně působil v televizních seriálech.

Hugh Laurie jako Dr. House.

Největší popularitu mu přinesla postava dr. Gregoryho House, hlavního protagonisty televizního seriálu Dr. House, kterou ztvárňoval v letech 2004 až 2012 ztvárnil. Získal za ni dva Zlaté glóby, dvě ceny Screen Actors Guild a šest nominací na cenu Emmy. V roce 2011 se dostal do Guinnessovy knihy rekordu jako nejlépe placený herec v televizním dramatu (za jednu epizodu v seriálu Dr. House dostával 409 tisíc dolarů) a nejsledovanější mužská postava v televizi.

Hugh Laurie je nositel Řádu britského impéria.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...