Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Hulí‘ Borat trávu? Sacha Baron Cohen se kvůli reklamnímu billboardu hodlá soudit

Borat 2. foto: Amazon

Massachusetts - Billboard společnosti Solar využíval postavu známého kazašského reportéra, aby propagoval marihuanu. To se nelíbí tvůrci Borata, který na společnost podal trestní oznámení. O případu informoval magazín The Hollywood Reporter.
  18:00

Boratova ikonická filmová póza - dva zdvižené palce a fráze „it´s nice!“ (to je hezké). Reklama podél silnice v americkém státe Massachusetts zobrazovala kazašského reportéra jako zastánce návykových látek. To se nelíbí jeho tvůrci.

Sacha Baron Cohen jako Borat Sagdiyev (plakát k filmu Borat Subsequent...
Sacha Baron Cohen láká na reklamním baneru na nový film a zároveň nabízí v době...

Podle dokumentu získaného magazínem The Hollywood Reporter chce Sacha Baron Cohen po firmě Solar zhruba 9 milionů dolarů (195,5 milionu korun) za škody způsobené klamavou reklamou a porušením autorského práva.

Ačkoliv je marihuana v Massachusetts legální pro medicínské účely, dle federálního zákona jde stále o jinak nepovolenou návykovou látku. Sacha Baron Cohen podle svého právníka drogy neschvaluje. Firma navíc podle něj velmi riskovala, když použila Borata ve své reklamní kampani a domnívala se, že se to Cohen nedozví. 

Firma Solar médiím sdělila, že billboard od silnice po upozornění od Cohenova právníka odstranila. Žádné peníze za porušení autorského práva ale platit nehodlá.

Kazašský reportér Borat Sagdijev se stal celosvětovým fenoménem v roce 2006, kdy měl premiéru snímek Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu. Při velmi skromném rozpočtu 18 milionů dolarů se mu celosvětově podařilo vydělat více než 262 milionů. 

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.