Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Humor je často nepřeložitelný, říká Kaurismäkiho hvězda Kati Outinen

Kultura

  15:30
PRAHA - Finská herečka Kati Outinen, známá především z filmů Akiho Kaurismäkiho, navštívila pražský Febiofest, který uvádí její retrospektivu. Outinen byla nedávno nominována na Českého lva za svůj výkon ve filmu Vikora Tauše Klauni, kde si zahrála manželku Jiřího Lábuse.

Kati Outinen na tiskové konferenci k filmu Láska, soudruhu, uvedeném na Febiofestu foto: ČTK

Herečka, která svou kariéru začínala v divadle, se na filmovém plátně poprvé objevila jako devatenáctiletá v roce 1980 v Česku málo známým filmem Živote, tady jsem! Proslavila se především ve filmech Akiho Kaurismäkiho, například Hamlet podniká, Děvče ze sirkárny, Drž si šátek, Tatjano! a řady dalších. Za roli v jeho snímku Muž bez minulosti byla v Cannes oceněna za herecký výkon.

Kati Outinen ve filmu Klauni

"Spoustu filmů, ve kterých jsem hrála, už nemám v paměti. Ten první jsem točila koncem 70. let, když jsem byla ještě na škole. Na konkurzu mi tehdy řekli, že hledají vnadnou blondýnu s velkým poprsím. Tou jsem tedy nebyla, ovšem po třech měsících mě opět oslovili s tím, že přeci jen chtějí někoho, kdo umí hrát," řekla charismatická herečka na dnešním setkání s novináři.

Dvě setkání s českým filmem

S českým filmem spojila své jméno účinkováním ve filmu Klauni Viktora Tauše. Za roli filmové manželky Jiřího Lábuse byla nominována na Českého lva. Na Febiofestu uvádí kromě starších filmů také česko-finsko-norskou romantickou komedii zasazenou do prostředí mezinárodního festivalu mládeže a studenstva v Helsinkách roku 1962 Láska, soudruhu!, ve které ztvárnila hlavní ženskou roli. V českých kinech se objeví 24. dubna, vedle ní si v ní zahráli například Miroslav Etzler, Kryštof Hádek a Jan Budař.

Kati Outinen ve filmu Láska, soudruhu!

Na tiskové konferenci Outinenová marně hledala styčné body mezi finským a českým humorem. "Humor je asi vůbec to nejtěžší, často je nepřeložitelný. Ten univerzální je ovšem nejtěžší," řekla herečka, která své role v Kaurismäkiho filmech ztvárňuje s pokerovým obličejem.

ČTĚTE TAKÉ

"To je jeho styl, na kterém on trvá a preferuje.Potom ho po mně požadují i další filmaři. Snažím se vždy o minimální výraz, kdy své city ponechávám uvnitř," dodala herečka, která "přehrává" spíše ve svém osobním životě. Na začátku své kariéry byla deset let členkou avantgardního divadla v Helsinkách, nyní je profesorkou tamní divadelní akademie.

"Divadlo mi moc chybí, stále čekám na nějakou roli. Miluji jeviště, na kterém jsem poprvé stála už jako dvanáctiletá," dodala s tím, že o pražské inscenaci Muže bez minulosti v Dejvickém divadle slyšela a ráda by ji zhlédla. "U nás není zvykem, že by se Kaurismäkiho filmy převáděly na divadelní scénu," podotkla.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!