Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Husův pomník stojí 95 let. Na truc princi Schwarzenbergovi

Kultura

  8:00
PRAHA - Před 95 lety byl na Staroměstském náměstí v Praze odhalen pomník Mistra Jana Husa. Dílo sochaře Ladislava Šalouna se ale ještě před vznikem potkalo se značnou kritikou. Vyvolalo debatu nad českou národní minulostí. Hus měl mít nejdříve jen bustu, pomník vznikl tak trochu na truc princi Karlu Schwarzenbergovi, který husity označil za 'bandu lupičů a žhářů'.

Socha Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze, foto: ČTK

Impulsem ke zřízení monumentu se v listopadu 1889 stala diskuse v zemském sněmu, v níž šlo o umístění Husovy pamětní desky na budově Národního muzea.

Když však šlechtic Karel Schwarzenberg, předek předsedy TOP 09 Karla Schwarzenbergera, označil husity za "bandu lupičů a žhářů", vyvolalo to u jeho oponentů krom silně nesouhlasné reakce i rozhodnutí postavit Husovi místo pouhé desky rovnou celý pomník.

ČTĚTE TAKÉ:

První soutěž na podobu monumentu byla vypsána v roce 1891. Vítězný návrh Vilíma Amorta měl stát na Malém náměstí, ale nakonec nebyl realizován.

Druhou soutěž, v níž už se počítalo s instalací na Staroměstské náměstí, vyhrál v lednu 1901 tandem Ladislav Šaloun - Antonín Pfeifer. Není bez zajímavosti, že Šaloun, podobně jako řada dalších, nebyl z vybraného místa nadšený a raději by býval své dílo umístil na Karlovo náměstí.

Hus na hranici se sklopenou hlavou
V létě 1903 byl položen základní kámen pomníku, ale střety o jeho podobu pokračovaly i poté. Nešlo zdaleka jen o umělecké spory; do diskusí se ve velké míře promítaly i rozdílné představy zaangažovaných osobností o české národní minulosti. Původní Šalounův návrh, na němž byl Hus zachycen na hranici a se skloněnou hlavou, se postupně měnil, až získal svou dnešní podobu.

Pomník byl předán veřejnosti v červenci 1915. K dokončení pomníku se přikročilo ale až po válce, kdy byl doplněn o nápisy, mísy na ohně a zábradlí.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.