Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hvězdami brněnského JazzFestu budou Robert Glasper a Wayne Shorter

Kultura

  12:30
BRNO - Pianista Robert Glasper a saxofonista Wayne Shorter jsou hlavními taháky 15. ročníku mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno. Ten od 3. do 28. dubna nabídne během deseti večerů osmnáct koncertů na pěti místech.

Robert Gasper foto: JAZZFEST Brno

Pianista Robert Glasper zavítá se svým projektem Experiment do Sono Centra 11. dubna. Mladý hudebník si za svoji uměleckou odvahu charakteristickou mícháním jazzu a hip-hopu vysloužil i prestižní cenu Grammy a spolupracuje s hudebními superstar, jakými jsou Norah Jones, Snoop Dogg nebo Macy Gray. „Jeho tvorba je příležitostí k otevření žánru novým vlivům a hlavně novým posluchačským okruhům, především z řad mladších,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

O dva dny později vystoupí v Bobycentru saxofonista a desetinásobný držitel ceny Grammy Wayne Shorter, jenž se svým kvartetem kvartetem zahraje v Brně vůbec poprvé. V jeho kvartetu jako sidemani hrají prvotřídní instrumentalisté – bubeník Brian Blade, pianista Danilo Pérez a kontrabasista John Patitucci.

Zahraniční hosty kromě již zmíněných Američanů zastupují mimo jiné polský trumpetista Tomasz Stańko nebo izraelská dvojice Yaron Herman a Ziv Ravitz.

Wayne Shorter se svým kvartetem.

Česko zastoupí Ondřej Ruml i Ondřej Pivec

Nejpočetnější zastoupení patří domácím hudebníkům. Festival v neděli 3. dubna zahájí koncert vokálního sexteta Skety v Divadle Husa na provázku. Mladá šestice se může pochlubit čtyřmi čerstvými nominacemi na prestižní ceny Contemporary A Cappella Recording Award, které jsou obdobou Grammy v žánru a cappella. Na koncert Sket naváže vystoupení Ondřeje Rumla s česko-slovenskou kapelou Matej Benko Quintet.

Na JazzFest přijede také jeden z mála českých hudebníků, kteří dokázali uspět i v New Yorku. Varhaník a držitel Ceny Anděl Ondřej Pivec si vysloužil angažmá u krále jazzového zpěvu Gregoryho Portera a v Brně se po letech představí se svou sestavou Organic Quartet. Na vybrané koncerty navážou jamsessions v klubu MusicLab.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.