Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hvězdou festivalu Blues Alive bude Shemekia Copeland

Kultura

  16:00
PRAHA - K dalším osobnostem přehlídky bude patřit kytarista, varhaník a zpěvák Lucky Peterson nebo kytarový virtuos Jim Campilongo.

Bluesová zpěvačka Shemekia Copeland foto: shemekiacopeland.com - Sandrine Lee

Letošní 17. ročník festivalu Blues Alive se uskuteční od 15. do 17. listopadu v severomoravském Šumperku. Poprvé po 17 letech přehlídka představí interprety, kteří již v minulosti na českých pódiích vystupovali. Letošní účinkující již měli v Česku vystoupení buď pro úplně jiný okruh posluchačů, než jaký jezdí na Blues Alive, anebo se jejich předchozí české koncerty uskutečnily před mnoha lety.

K letošním hvězdám největší středoevropské přehlídky bluesové hudby patří mimo jiné nejvýznamnější bluesová zpěvačka současnosti Shemekia Copeland, která získala řadu ocenění na obou stranách Atlantiku, vystupovala například s Buddym Guyem, B. B. Kingem, Mickem Jaggerem, Erikem Claptonem i pro manžele Obamovy v Bílém domě.

Mišík a Prokop zopakují narozeninový koncert

Ohlášen je také kytarista, varhaník a zpěvák Lucky Peterson či i kytarový virtuos Jim Campilongo. "Zajímavostí je, že Jim je členem kapely Little Willies, bočního projektu zpěvačky Norah Jones, která také například spolu s Marthou Wainwright hostovala na jeho deskách,“ uvádí dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

S novou kapelou zavítá do Šumperka australský kytarista a písničkář Hugo Race, bývalý člen kapely The Bad Seeds Nicka Cavea. Již legendární společný narozeninový koncert z historie Blues Alive si zopakují Michal Prokop s Framus Five a Vladimír Mišík s Etc. Na společném koncertu se představí písničkáři Eric Bibb ze Spojených států a Habib Koité z Mali.

Po roce se Blues Alive opět vrátí také do pražského Jazz Docku, a to mezi 13. až 17. listopadem. Velký koncert bude v polském Chorzowě a na programu jsou i tradiční satelitní koncerty, jejichž počet je tentokrát větší v Polsku než v ČR. Nově zavítá festival na jeden den, 15. listopadu, do Zlína.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...