Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Hvězdy v Hradci i Dánsku

Kultura

  9:09
HRADEC KRÁLOVÉ, ROSKILDE - O víkendu vyvrcholil festival Rock For People a také hudební přehlídka v dánském Roskilde. Ve srovnání se zahraničním kolosem nedopadla domácí „jednička“ vůbec špatně.

Barevný ohňostroj Basement Jaxx. Britské elektroniky čekalo o víkendu vystoupení v Hradci Králové (na snímku) a v Roskilde. foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Letošní ročník festivalu Rock For People byl přelomový ze dvou důvodů. Pořadatelé totiž přesunuli tradiční dějiště z Českého Brodu na letištní plochu poblíž Hradce Králové a navíc nenabízeli jako hlavní taháky festivalu v Česku zavedená jména, jak je u nás zvykem. Dramaturgicky tedy letošek sázel na přitažlivost v současnosti obrovsky populární lasvegaské čtveřice Killers, která na Rock For People představila své nové album Sam's Town, či na inteligentní taneční pop britské dvojice Basement Jaxx, jež patří k nejlepším koncertním podívaným dneška.

Hradec Králové světově
Oba hlavní interpreti festivalu Rock For People se poté přesunuli právě do dánského Roskilde, kde vystupovali v hlavních časech na největším, oranžovém pódiu, což svědčí o aktuálnosti královéhradecké nabídky a také o odvaze pořadatelů riskovat. Rock For People navštívilo podle prvních oficiálních odhadů něco kolem 20 000 návštěvníků, kteří využili zázemí běžného v zahraničí, včetně dětského koutku, městečka se stany k pronajmutí či výkupu použitých kelímků.

Roskilde se zhruba pětinásobným počtem diváků a tomu přiměřeně bohatou hudební nabídkou letos trpělo největším dešťovým přívalem v celé sedmatřicetileté historii. Zajímavou reflexi festivalu nabízejí každoročně vydávané noviny, k dostání jsou v dánštině a angličtině. Pořadatelé uvádějí, že přes masivní kampaň se podle průzkumů každý druhý návštěvník bavil za použití drog, zaznamenávají také množství stížností na nedostatečně silný zvuk na hlavním pódiu, kde déšť rušil v poslechu zhruba sedmdesátitisícový zástup.

Právě nekvalitním zvukem utrpělo vystoupení netrpělivě očekávaných Beastie Boys, kteří svůj blok ještě naředili nepříliš vzrušivými instrumentálkami z posledního alba The Mix-Up. Stejná výtka platí i pro páteční koncert mimořádně úspěšných Queens Of The Stone Age, soustředěných kolem zpěváka a kytaristy Joshe Hommea. Velký úspěch sklidila brazilská dívčí senzace CSS, z velké části spíše zábavný hudební koncept než skutečná kapela, jejíž vystoupení zanedlouho čeká návštěvníky trenčínského festivalu Pohoda. Jak je zvykem, každý rok za velkého zájmu publika koncertuje v Roskilde někdo z rockových veteránů. Letos to byli obnovení The Who či Roky Erickson, kdysi zpěvák proslulých 13th Floor Elevators.

Autor:

RD 2+1 Kobeřice
RD 2+1 Kobeřice

Hradčany-Kobeřice - Kobeřice, okres Prostějov
3 499 000 Kč